Ми у Facebook
27.03.2015, 15:30

Рівненщина: рятувальники просять не спалювати траву та сухе лисття

Рятувальники закликають громадян відмовитись від спалювання сухої трави, листя та інших рослинних залишків.
Головне управління ДСНС України у Рівненській області закликає громадян відмовитися від практики спалювання опалого листя‚ сухої трави, та чагарників.

Із встановленням сухої погоди пожежно-рятувальні підрозділи області все частіше залучаються до ліквідації пожеж в екосистемах: унаслідок необережного поводження з вогнем, звичайної необачності, горить суха рослинність та її залишки на відкритих територіях.

Вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів. Руйнується гумус, гинуть ґрунтоутворювальні організми та бактерії, які відіграють важливу роль у мікробіологічних процесах і допомагають рослинам засвоювати корисні речовини. Це призводить до погіршення якості ґрунтів і, як наслідок, до зниження урожайності.

Невинні на перший погляд спалювання можуть призвести до масштабних пожеж, загрожувати знищенням житлових будівель та життю людей. Вогняна стихія поглинає на своєму шляху все живе. Гинуть рослини, комахи, молодняк звірів та птахів. Регулярні підпали зменшують біорізноманітність та порушують природну рівновагу. Знищується унікальна заповідна рослинність.

Враховуючи, що пожежі через неконтрольоване випалювання сухої трави з кожним днем частішають, то рятувальники Служби порятунку звертаються до громадян відмовитися від такої практики. Адже пожежа може завдати збитків не лиже приватним господарствам, а й спровокувати лісові чи торф’яні пожежі. Рятувальники Володимирецького РС ГУ ДСНС України у Рівненській області вкотре нагадують громадянам прості правила безпеки, яких слід дотримуватись під час спалення сухої трави:
- навіть при невеликих поривах вітру краще відмовитись від розпалювання вогнища;
- не розводьте багаття у безпосередній близькості до будинків чи господарських споруд, відстань до будівель має бути не меншою за 15 метрів;
- розведення вогнища на торф’яному полі взагалі суворо забороняється;
- не поливайте сухотрав'я легкозаймистими речовинами: бензином, дизпаливом тощо;
- не залишайте без нагляду розпалені вогнища;
- забезпечте місце спалювання первинними засобами пожежогасіння;
- спаливши сухі гілки, щедро залийте багаття водою.

Якщо ви помітили невелике загоряння трави або тліючу підстилку від покинутого багаття, намагайтеся загасити його самі. Іноді досить просто затоптати полум'я (ще потрібно почекати й переконатися, що трава або підстилка дійсно не жевріють, інакше вогонь може з’явитися знову). Адже легше відразу загасити невеличкий осередок займання, ніж потім залучаючи численні пожежні підрозділи для гасіння лісової пожежі, чи пожежі в житловому секторі. Надіємося на свідоме та відповідальне ставлення громадян.

Статті до теми:

На Рівненщині 10 пожеж: горіли будинки, сараї та сміття

За добу на Рівненщині трапилося 7 пожеж

ГУ ДСНС у Рівненській області





На правах реклами