Ми у Facebook
28.03.2015, 20:30

Поради рівнянам: як не стати жертвою шахраїв-благодійників

У зв'язку зі складною ситуацією в країні, на вулицях з'явилося багато людей просять допомоги. Як не "пожертвувати" гроші шахраям розповідають правоохоронці.
Перш за все, у волонтерів потрібно запитувати, на що вони збирають кошти. Просити контакти до тих людей, для яких просять допомогу.

Якщо волонтер без вагань дає вам номер, наприклад, до бійця чи командира військової частини і ще додаткові контакти, то це вже ознака того, що зібрані у скриньку кошти підуть саме цьому бійцю. Якщо ж волонтер починає вас переконувати, що краще людину зараз не турбувати, телефон виключений, то це явно шахрай.

Якщо є бажання та можливість допомогти великою сумою грошей, то це краще робити через банк і особисто на рахунок людини, якій потрібна допомога.

Щоб не потрапити на шахраїв, ще потрібно придивлятись, у що одягнута людина, яка стоїть зі скринькою. Та і до самої скриньки. Якщо ж людина неохайно вдягнена, від неї чути специфічний запах від споживання алкогольних напоїв, стоїть із картонною скринькою, то це перша підозра того, що людина вийшла з дому і вирішила заробити.

Перевіряти потрібно і документи.

У папці волонтера повинні бути документи про реєстрацію організації і підтвердження того, що вони можуть збирати кошти: свідоцтво про реєстрацію фонду, договір між фондом і людиною, яка просить допомоги та договір самого волонтера з фондом. Всі документи мають бути затверджені мокрими печатками. Окрім того, мають бути дозволи від міської ради на збір коштів та квартальні звіти.

Саме тому радимо всім громадянам, які хочуть допомогти волонтерам, а не шахраям, перевіряти добропорядність волонтерів через відгуки своїх друзів і знайомих. Адже відсутність документів у волонтера-початківця не означає, що він шахрай, а наявність волонтерських реєстрацій і документів не зробить з шахрая добропорядної людини.

За матеріалами СЗГ УМВС України в Рівненській області

Статті до теми:

Рівненщина: шахраї наживаються на батьках загиблих воїнів АТО

Рівненські волонтери виставили на аукціон лот для підтримки армії





На правах реклами