Ми у Facebook
30.03.2015, 13:45

Яка погода на Теплого Олекси, такий буде і Великдень

Народні прикмети, традиції та поради на останні дні березня.
30 березня православні християни вшановують преподобного Олексія, чоловіка Божого і називають цей день «теплого Олекси».



До святого Олексія звертаються з молитвами пасічники, хлібороби, мисливці та рибалки.

За давніми народними спостереженнями, саме в цей день прокидається жива природа і приходить справжнє тепло: «Зверху пече, знизу тече».

Головна прикмета дня - яка погода на Олекси Теплого, така буде і на Великдень.

Холодна погода вказує на те, що весна затягнеться надовго.

Значне потепніння означає теплу весну і швидке настання літа.


30 березня - традиційний початок роботи пасічників. Якщо надворі вже тепло, зійшов сніг, то пасічники виносять вулики з бджільника і замовляють бджіл, щоб інших хазяїв не шукали, а потім моляться, щоб Господь послав гарне квітуче літо й багато меду. Якщо ж сніг іще не зійшов і надворі ще холодно, то пасічники обмежуються примовляннями, зверненими до бджіл, аби ті потихеньку прокидалися й готувалися до роботи.



Є ще одна цікава прикмета на Теплого Олекси. Кажуть, цього дня щука хвостом розбиває лід. Це навіть можна почути, якщо вийти на світанку до води й прислухатися.

У рибалок є прикмета: якщо спіймати цю щуку, то можна з рибальством сміливо прощатися — удачі вже не буде.

Зазвичай на Теплого Олексу щука викидає ікру. Справжні рибалки святкують цей день не з вудкою та блешнею, а з молитвою, сподіваючись, що з Божою допомогою цього року рибалити будуть вдало.


У цей день, незважаючи на погоду, пташка вівсянка співає свою пісню, сповіщаючи про прихід весни: "Кидай, діду, сани, бери, діду, віз!". Здавна вважається: хто почує спів вівсянки, весь рік веселий буде.

СТАТТІ ДО ТЕМИ:
На Рівненщині цього тижня похолодає
Народний прогноз погоди на літо 2015





На правах реклами