Ми у Facebook
01.04.2015, 10:00

Рівне: чи заборонять курити на літніх майданчиках кафе?

Відповідний проект рішення депутати Рівнеради розглянули на засіданні сесії 26 березня.
Проект рішення "Про визначення літніх майданчиків і терас закладів ресторанного господарства на території міста Рівного як місць, вільних від куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів" був внесений ще влітку минулого року. Ініціював заборону куріння на літніх майданчиках рівненських кафе депутат Рівнеради Павло Шамшин. На сесії Рівнеради у квітні минулого року він заявив: така заборона доцільна зважаючи на те, що якщо в приміщеннях кафе не курять, то курять на літніх майданчиках, де часто граються діти відвідувачів, а від вдихання тютюнового диму страждає їхнє здоров'я.

У проекті рішення, яке в підсумку запропонували на розгляд депутатів Рівнеради майже через рік - 26 березня 2015 року - зокрема, пропонувалося:

"1. Визначити літні майданчики і тераси закладів ресторанного господарства на території міста Рівного як місця, вільні від куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів.
2. Заборонити куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів на літніх майданчиках і терасах закладів ресторанного господарства.
3. Суб’єктам господарювання закладів ресторанного господарства розмістити на літніх майданчиках і терасах цих закладів наочну інформацію, яка складається із графічного знака про заборону куріння та тексту такого змісту: «Куріння заборонено!» та забезпечити на них відсутність попільничок або їх замінників.
4. Суб’єкти господарювання за порушення цього рішення несуть відповідальність згідно чинного законодавства".

Проект викликав бурхливу дискусію в сесійній залі. Ось як обговорювали його депутати Рівнеради.

"Ми прагнемо забороняти і забороняти, а краще створити на літніх майданчиках відповідні місця", - запропонував депутат Юрій Запорожець. Його підтримав колега по депутатському корпусу Юрій Романенко: "Повинна бути відокремлена зона на літньому майданчику. Я сам не курю, але не можна одних "заганяти під плинтус" через популістські рішення інших".

Любомир Гладун пішов далі: "Давайте ми ще щось заборонимо і все одно не будемо виконувати... Вже прийняли популістське рішення про заборону куріння у вищих навчальних закладах, у медичних установах, на зупинках - і що, воно виконується?" (Від редакції: у Національному університеті "Острозька академія" заборона куріння на території закладу існувала задовго до прийняття відповідних законів, і її справді дотримуються - прим. авт.).

Компромісний варіант запропонував Олег Карпяк: не "заборонити" куріння на літніх майданчиках, а "рекомендувати" це зробити, і, до того ж, облаштувати окремі зони для куріння.

Натомість на підтримку проекту рішення виступили Олександр Лащук і Святослав Євтушенко. Перший заявив про готовність громадської організації "Час дій", яку він очолює, облаштувати в центрі Рівного три зони для куріння. "Поставимо урну, обгородимо", - пообіцяв депутат. І порадив рівнянам у час кризи кидати пити і курити. А Святослав Євтушенко поділився власним досвідом кидання куріння: "Мені набридло бігати шукати місце, де покурити, і це стало однією з мотивацій для мене, щоб розпрощатися зі шкідливою звичкою, тому я підтримую проект рішення".

Міський голова Володимир Хомко, в свою чергу, зізнався, що кинув курити ще десятки років тому, й пригадав, як, перебуваючи в аеропорту столиці Естонії Талліна разом із колишнім головою облдержадміністрації Віктором Матчуком, бачив на власні очі спеціально відведене там місце для куріння. "Зроблена кімната 6 на 6 метрів просто в центрі залу, і всі дивляться, як туди заходять бажаючі покурити", - пригадав міський голова.

У підсумку, за проект рішення проголосувало лише 20 депутатів, а отже, заборонити куріння на літніх майданчиках рівненських кафе Рівнераді не вдалось.

А що думаєте про це ви? Висловіть свої думки у коментарях!

До теми:

Як кинути палити

Відтепер рівнян штрафуватимуть за куріння на вулиці та в кафе (ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ)

За чотири роки кількість курців зменшилась майже на 2 мільйони





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ