Ми у Facebook
06.04.2015, 09:00

До уваги школярів Рівненщини: нововведення ЗНО-2015

Директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук у Львові розповів про новації зовнішнього незалежноого оцінювання цього року.
Перелік нововведень, озвучених Лікарчуком:

- Цьогоріч конкурсний бал становитиме не 200. Якщо у попередні роки абітурієнт міг набрати максимально 800 балів (три предмети + атестат), то цьогоріч кожен виш у правилах прийому визначив важливість предмету, залежно від своєї специфіки. Зменшилась вага шкільного атестата - до 10 %. Університетам, які набрали найрейтинговіших вступників, додадуть додатково ще 20% держзамовлення.

Рівненські школярі можуть пройти пробне онлайн-тестування

- Вибір університету автоматизовано. Тепер абітурієнт сам визначає пріоритетність вищих навчальних закладів, а електронна система самостійно обере заклад, куди за рейтингом вступає абітурієнт.

- Цьогоріч абітурієнтам слід пройти поріг у 100 балів. До 2015 у зовнішньому незалежному оцінюванні не було негативних оцінок. Усі, хто прийшов на тестування, вже отримували від ста балів і більше. Тепер ті випускники, які написали перше випробування з української мови та літератури на менше, ніж сто балів, вибувають із тестування взагалі. Вони зможуть перескласти його лише наступного року. До вищої школи потраплять лише ті випускники, які набрали більше 100 балів.

На Рівненщині пройшло пробне ЗНО з української мови та літератури

- Оцінка в атестат. Разом з першим тестування 24 квітня з української мови та літератури школярі складатимуть і державну підсумкову атестацію (ДПА). В основному тесті частина завдань буде з ДПА - це завдання з української мови. Якщо школяр не здасть державної атестації, то отримає 1 бал в атестат. А якщо випускник захворіє, то матиме змогу скласти ДПА наступного року.

- [url]Тестуватимуть [/url]усіх. Цьогоріч не будуть приймати результати ЗНО за минулі роки. У 2015 році в Україні скласти незалежне тестування зголосились 300 тисяч абітурієнтів, з них 30 тисяч вже мають результати за попередні роки.

- Процес оцінювання прозорий. Кожен абітурієнт на своїй персональній сторінці на сайті Українського центру оцінювання якості освіти побачить свій тест - правильні відповіді та помилки. Також на прохання вступника оприлюднюватимуть твір з української мови та задачі з математики.

- Без історії всесвітньої літератури. Через малу кількість охочих, цьогоріч відмінили тестування з історії всесвітньої літератури.

Графік проведення державних підсумкових атестацій в рівненських школах

- ЗНО для переселенців та демобілізованих. Випускникам шкіл Донецької та Луганської областей, а також демобілізованим бійцям з АТО продовжили термін реєстрації на ЗНО до 20 квітня. І у разі потреби готові продовжити ще на місяць.

- Дворівневі [url]тести.[/url] Вперше запроваджують дворівневі тести з української мови та літератури і математики. Тож випускники здаватимуть базовий та поглиблений рівень знань цих предметів. Проте в Україні лише сім університетів зголосились на поглиблений рівень тестування з математики, а п'ять вишів - з української мови. У Львові лише Університет бізнесу та права зголосився на поглиблений рівень оцінювання з української мови та математики.





На правах реклами