Ми у Facebook
12.04.2015, 09:30

Поради рівнянам: Великодній стіл — без шкоди для здоров'я

Чому на великодньому столі яйця, яке м'ясо їсти першим, що пити і від чого в перші дні відмовитися - ми розповімо, як вийти з посту без шкоди для здоров'я.
З медичної точки зору, для умовно здорової людини піст - справа корисна (навіть у повсякденному житті лікарі рекомендують влаштовувати раз на 10 днів розвантажувальні дні). Однак і для здорових людей, які постили, повернення до звичайного раціону має бути поступовим.

Отже, головне правило на Великдень - дотримуватися помірності.

Великодній стіл

Незважаючи на те, що яйця - легкий для травлення тваринний білок, не варто на них налягати. У Великдень краще обмежитися одним з'їденим яйцем - цього цілком достатньо, щоб повернути в раціон тваринну їжу, не сильно навантажуючи шлунок. Паска, як і решта випічки, на великодньому столі повинні бути вчорашніми (свіжу їсти не можна), а хворим на холецистит краще взагалі відмовитися від здобних виробів. Без побоювання можна з'їсти невелику кількість сирної паски, від спиртного краще повністю відмовитися.

М'ясо і риба

Білковий раціон слід розширювати поступово. В ідеалі - починати їсти м'ясо краще на 3-4 день після закінчення посту. Слідом за яйцями на вашому столі можуть з'явитися нежирні дієтичні продукти - відварна курятина чи яловичина (смаженого уникайте). Підійдуть і парові котлети. Любителям риби перший час варто дотримуватися страв, приготованих з тріски або судака. Не забудьте про спеції і пряну зелень (петрушка, кріп, зелена цибуля) - вони допоможуть засвоєнню важкої білкової їжі.

Овочі та фрукти

Після закінчення посту не варто відмовлятися від корисної звички вживати в їжу велику кількість клітковини. Продовжуйте посилено споживати овочі і крупи, особливо це актуально для тих, у кого є захворювання шлунково-кишкового тракту.

Кисломолочні продукти

Сир, йогурти, кефір допоможуть підготувати організм до звичної їжі. Випивайте на ніч склянку кефіру або біфідок - це корисно для кишечника.

Масло і соуси

Цілком природно і зрозуміло пристрасне бажання нарешті залити овочі великою порцією майонезу. Але не варто поспішати. У перший час (хоча б протягом тижня після посту) продовжуйте заправляти салати олією, бажано оливковою, і утримайтеся від оцту і майонезу.

Напої

Усі дієтологи сходяться на думці, що при виході з посту чи не найважливіше - багато пити. Вживайте якомога більше соків, компотів і вітамінних морсів. Щоб стимулювати травлення, як аперитив (особливо перед вживанням білкової страви) можна випити келих червоного вина.

Табу

Щоб не підірвати підвищеним навантаженням шлунково-кишковий тракт, у перші дні після Пасхи уникайте таких продуктів:

Чипси, солоні горішки, печиво
Смажене, солоне і мариноване
Вермішель і картопля швидкого приготування, бульйонні кубики
Цукерки, згущене молоко, борошняні солодощі
Кава, газовані напої
Гриби (у великій кількості)

Їжте потрошки

Не наїдайтеся. Споживайте їжу маленькими порціями кожні 2-3 години. Це допоможе більш рівномірно розподілити навантаження на шлунково-кишковий тракт, а, значить, уникнути тяжкості і нетравлення.






На правах реклами