Ми у Facebook
12.04.2015, 12:45

Як батькам пояснити дитині, що таке Пасха?

Безумовно, свято Великодня - це дуже світла і радісна подія для всієї родини.
Найчастіше дітки сприймають цей день як привід повеселитися, пограти з писанками, а не як релігійне свято.
Приходить день, коли Ваше чадо підходить і починає цікавитися звичаями і традиціями свята, запитуючи, чому потрібно робити так, а не інакше. Щоб такі питання на застали Вас зненацька, підготуйтеся до розпитувань «чомучки» заздалегідь.

У якій формі пояснити дитині, чому ми святкуємо Пасху?
1. Для початку розберіться самі. Тут на допомогу приходить Біблія. У всіх чотирьох Євангеліях, в останніх розділах розповідається про смерть і воскресіння Христа. У самих Євангеліях Ісус пояснює, для чого знадобилася Його жертва. Знаходячи розуміння в цьому питанні, ви зможете краще пояснити дитині істинний зміст свята.

2. Уведіть сімейну традицію: перед Великоднем або безпосередньо під час святкування відведіть спеціальний час для читання біблійної історії, що вказує на зміст цього дня. Поговоріть з дітьми про те, що вони почули, і дайте відповідь на їхні запитання.

3. Поясніть значення слова «Великдень». Це слово прийшло до нас з єврейської історії, і дослівно воно означає «пройти повз» . Одночасно воно розуміється як «жертва» . Пов'язано це з історією виходу єврейського народу з єгипетського рабства, яка також описана у Біблії, у Старому Завіті.



Сюжет такий: Бог здійснює страти серед єгипетського народу, бо впертий єгипетський фараон не бажає відпускати євреїв-рабів на свободу. І ось настає час останньої кари. Кожна єврейська сім'я отримує веління від Бога: вона повинна взяти із стада ягня без єдиного недоліку, заколоти його, кров'ю помазати косяки дверей, а м'ясо засмажити і з'їсти всією сім'єю. Уночі ангел смерті пройшов повз кожних дверей, помазаних кров'ю ягняти, залишаючи в живих єврейських первістків і вражаючи первістків єгиптян. Після цієї страти єврейський народ був відпущений на свободу.

Розповідаємо діткам про Стрітення Господнє

Образ ягняти зі Старого Завіту вказував на Христа, який приніс Себе в жертву за гріхи людей, про що йде мова в Новому Завіті. Ось чому смерть і воскресіння Христа, «Божого Ягняти», є центром свята Великодня, а не паски і розфарбовані яйця.

4. Розтлумачте сенс вітання «Христос воскрес!». Поясніть, що Христос означає «Спаситель, Посланий від Бога». Воскрес - значить ожив. Чому Він ожив? Тому що Він не просто людина, а й Бог, що має владу над смертю.

Вітати когось фразою «Христос воскрес» - ділитися радісною новиною про Божу перемогу над смертю, над гріхом і над дияволом. Таким чином, той, хто щиро вірить і приймає жертву Христа, знаходить вічне життя і свободу від гріха і диявола.

5. Використовуйте дитячу Біблію з картинками. Покажіть дитині мультфільми, що не спотворюють сенс Євангельських історій, наочні ілюстрації. Швидше за все, коли ви будете розповідати дитині про все це, на вас обрушиться лавина питань. Будьте готові і радійте цьому – це означає, що ваша дитина відкриває своє серце для таких важливих аспектів, як віра і духовність.

Цитата дня
Проповіддю повинні бути наші життя, а не наші слова.
Томас Джефферсон

Фото: m-elenka.com, www.kniga.org.ua





На правах реклами