Ми у Facebook
15.04.2015, 10:30

Рівненщина: як в урочищі Гурби вшановували полеглих героїв

Фото Олександра Курсика

Декілька тисяч патріотів 14 квітня в урочищі Гурби пом'янули загиблих за Україну. 71 рік тому у нерівному бою бійці Української повстанської армії прорвали оточення військ НКВС.
Ветерани УПА стверджують тоді здобули перемогу та продемонстрували усьому світу справжній патріотизм, любов до рідної землі та ненависть до окупантів.

Голова братства ветеранів ОУН-УПА Рівненщини Василь Кирилюк - безпосередній учасник тих буремних подій 1944-року в урочищі Гурби. Чоловік пригадує - тоді НКВДисти застосували усі можливі варіанти аби знищити повстанців. Проте ні танки ні важка артилерія не змусила вояків УПА капітулювати. Зараз Василь Кирилюк зі сльозами на очах згадує полеглих у тому бою побратимів.

Ще один колишній воїн УПА Микола Качановський на Гурби приїжджає щороку. У цьому бою загинули його два рідних брати та сестра. Події тих років ветеран порівнює з тим що зараз відбувається на сході України.

Паралелі між тою війною і тим що відбувається зараз на Сході України проводить і учасник антитерористичної операції Сергій Квачун. Чоловік переконує протистояти російській навалі можна буде лише згуртувавши усю українську націю.

Цьогоріч відвідали урочище Гурби і чимало переселенців зі Сходу України. Кажуть, хочуть на власні очі побачити як шанують справжніх героїв на Заході України.

Вшановували пам'ять воїнів УПА цьогоріч традиційно. Спочатку відправили молебень за загиблими у бою. Очолив службу Архиєпископ Рівненський і Острозький Іларіон.

А після молебню відбувся концерт-реквієм з виконанням патріотичних пісень. Цьогоріч - традиційної реконтструкції бою не було. Організатори кажуть, через те що більшість учасників зараз перебувають на Сході України воюючи з російськими окупантами.

Цьогоріч до Гурб, за підрахунками організаторові завітало 3 тисячі людей. Таким чином вкотре довівши: якщо українські патріоти і далі пам'ятатимуть та вшановуватимуть героїв, то у майбутньому можна не боятися жодного зовнішнього ворога.

Джерело: Рівне1

СТАТТІ ДО ТЕМИ:

Степан Бабій "Гурби"

Битва під Гурбами: що вшановують сьогодні на Рівненщині [ОГЛЯД]






На правах реклами