Ми у Facebook
30.04.2019, 10:00

Чи можна працювати на землі до Провідної неділі?

Рівнянка Юлія звернулась в ОГО за порадою. Вона зібралась попрацювати на дачі у травневі вихідні й виполоти бур'ян на могилках батьків. А її почала сварити свекруха.
Мовляв, це великий гріх, "треба було раніше думати, цього тижня до Провідної не можна, ой неспроста тебе так тягне до землі...”.

То коли дозволяється копати грядки і прибирати на кладовищі у Світлий Пасхальний тиждень?

Церква не забороняє працювати у святкові, зокрема пасхальні дні. Цього немає у Святому писанні. Категоричний вислів “не можна працювати” – це так кажуть у народі.

У великий православний празник священнослужителі радять відкласти на інший час брудну роботу, крім послуху, або термінової праці, необхідної "для допомоги хворим і слабим". А цей день - присвятити Богу, піти в церкву чи помолитися вдома, почитати Біблію, подумати про духовні, а не матеріальні цінності.

Християнський портал truechristianity.info рекомендує щиро віруючим православним з цього питання звертатися у своїй парафії до священика, щоб він благословив працювати на землі, в саду, на городі чи виконувати іншу господарську роботу у Світлу седмицю. У кожного батюшки може бути різна практика, більш або менш суворе ставлення до своєї пастви.

Різні народні сільськогосподарські звичаї, марновірства та забобони НЕ відносяться до Православної Церкви.

Як пояснює архімандрит Аліпій на ресурсі “Православіє в Україні”, “коли кажуть, що не можна працювати у свята, то це не зовсім вірно. Треба бути на богослужіннях святкових днів. А поміж службами робити добрі справи. Наприклад - скопати город немічній бабці у ці дні не тільки не гріх, а навіть бажане, бо цією справою святимо великий день! Це треба робити упродовж усїх восьми днів Пасхи”.

Вже після середи Світлого тижня можна прийти на кладовище для того, щоб упорядкувати могилки. І не треба боятися осуду та різних забобонів. Навіть у Провідну неділю (Радоницю) дехто приходить раніше, щоб прибрати на могилці, поки не почалися молебні. Хтось приїжджає здалеку і навіть з-за кордону, а хтось впродовж Поминального тижня відвідує могили родичів та поминальні служби у різних місцевостях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Провідна неділя: як рівнянам правильно поминати померлих [ТЕКСТИ МОЛИТОВ]
Традицiя «поминати» померлих з алкоголем – суто радянська, а не християнська





На правах реклами