Ми у Facebook
23.04.2015, 19:15

Пенсійне забезпечення осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи [+ПОРАДИ]

26 квітня 2015 року минає 29 років з часу Чорнобильської катастрофи. Чергова річниця вкотре нагадує про тисячі співвітчизників, які навіть через роки гостро відчувають на собі наслідки цієї трагедії. Нині в місті Рівному лише постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС І категорії налічується 646 осіб, а загальна кількість постраждалих - 1623 особи.
Статтею 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачено, що пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986 –1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно з законодавством.

Згідно зі статтею 15 вказаного Закону, видача довідок про період роботи (служби) з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а також на територіях радіоактивного забруднення, про заробітну плату за цей період здійснюється підприємствами, установами та організаціями (військкоматами).

Отже, для обчислення пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи до органів Пенсійного фонду України, має бути надана довідка про заробітну плату за роботу в зоні відчуження.

Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, який визначає механізм обчислення пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсій у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи відповідно до статей 54 і 57 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210.

Постанова передбачає застосування формульного підходу під час визначення заробітку для обчислення пенсії по інвалідності та у разі втрати годувальника відповідно до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Крім того, постановою інвалідам-учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, гарантовано мінімальну пенсійну виплату.

Так, у разі коли розмір пенсійної виплати (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає в інвалідів I групи - 285 відсотків, ІІ групи – 255 відсотків, ІІІ групи – 225 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначених розмірів.

До державної пенсії призначається додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, розмір якої для інвалідів-ліквідаторів становить по І групі – 474,50 грн, по ІІ групі – 379,60 грн, по ІІІ групі – 284,70 грн. Для інших інвалідів, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою розмір додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, становить: по І групі — 341,64грн, по ІІ групі — 227,76 грн, по ІІІ групі — 170,82 грн.

Вероніка ПЛАТОНОВА, начальник відділу з призначення та перерахунку пенсій
за спеціальними законами





На правах реклами