Ми у Facebook
27.04.2015, 18:45

Поради рівнянам: що робити, якщо укусив кліщ?

Щорічно в травні - червні починається період кліщів. Кліщі, які мирно дрімали всю зиму, з першими сонячними днями не просто оживають, а стають злими, агресивними, нападають і на людей, і на тварин.
Ці паразити є збудниками важких захворювань - енцефаліту, а також хвороби Лайма або бореліозу.

Присмоктується він до жертви непомітно і безболісно для останньої. Потім кліщ так само непомітно перебирається в шкірні складки, пахвові западини, волосяну частину голови, шию, пах. Тобто в місця, де у нас найбільш ніжна шкіра.

Чим же страшний цей неприємний паразит?

Перш за все тим, що він є не тільки переносником, але і хронічним збудником важких інфекційних захворювань, зберігаючи віруси у своєму організмі протягом ряду років. Людина може заразитися енцефалітом або хворобою Лайма не тільки при укусі кліща. Якщо, приміром, ви розчавили кліща, коли знімали його з домашньої тварини або під час стрижки худоби, якщо ви розчесали місце укусу - потрібно бити на сполох.


Як же захиститися від кліщів?

Перш за все треба дотримуватися найпростіші правила:
вирушаючи до лісу, на дачу, в туристbxybq похід, слід неодмінно надягати кепку або зав'язувати навколо голови косинку. Шию також треба закрити косинкою, сорочку обов'язково заправити у штани, штани - в шкарпетки. Халяви чобіт або високих черевиків повинні щільно обхвачувати ногу. Тобто виходити в ліс треба застебнутим на всі гудзики.

Якщо ж кутатися у спеку вам не дуже хочеться, то зараз існує безліч засобів у формі лосьйонів, олівців, аерозолів, кремів, яки захищають від укусів кліщів. Їх завжди слід мати під рукою - вони відлякують паразитів. Сміливо наносите їх на тіло, одяг, кошики та рюкзаки.

Поради рівнянам, як зменшити вміст нітратів у ранніх овочах

Як витягнути паразита САМОМУ?

У домашніх умовах можна витягнути кліща, намазавши його рослинним маслом. У цьому випадку комаха не має можливості дихати. Намазавши тіло і укус паразита, необхідно почекати хвилин 20. По закінченні цього часу комаха починає рухатися, але не вилазить. Вам слід самому витягувати його.

Багато замість масла використовують мило, одеколон, спирт або лак для нігтів. Якщо кліщ ще невеликих розмірів, то можна його потроху розхитувати з боку в бік, тоді його легше буде витягти. Якщо ж кліщ вже став великих розмірів, то його краще викручувати Проти годинникової стрілки пінцетом або щипцями для брів.



Поради городникам: Які сорти та гібриди обрати, щоб овочі не боялись фітофтори

Для звільнення тіла від комахи, можна надіти на нього петельку з нитки і обертати потихеньку Проти годинникової стрілки. Якщо голівка кліща залишиться в тілі людини, то її слід витягувати голкою, яку потрібно продезінфікувати спиртом або горілкою.








На правах реклами