Ми у Facebook
02.05.2015, 19:30

Бурштинокопачі Рівненщини: одвічні працелюби чи злісні порушники

Головна проблема та головне багатство Рівненщини - це бурштин. Його копають в північних районах всі: від малого хлопчика до зрілого чоловіка. Хто ж вони - бурштинокопачі Рівненщини?
Думки людей щодо цього питання розділяються. Частина переконані, що бідні люди в північних районах краю шукають та використовують усі можливості для заробітку. Адже "поліщуки" (як їх звикли називати) люди працьовиті і готові "пахати", аби було як і де.

З іншого - незаконних старателів сприймають, як тих, хто наживається через відсутність закону з одного боку та безкарність правоохоронців з іншого. Крім того, багато хто переконаний, що копачі бурштину вже настільки знахабніли, що просто не знають куди витрачати зароблені на бурштині кошти.

У соціальних мережіх активні дискусію викликала думка про нелегальний видобуток бурштину. То, хто ж такі нелегальні старателі. Читайте думки рівнян:

Vad V. Polenchuk "Бідні поліщуки… Одвічні працелюби. Хлібороби й лісівники. Набожні й законопослушні люди. Вони віками жили в любові з навколишнім світом."
Вони все життя крадуть і продають ліс, тоннами продають ягоди, які збирають найманці за їжу, сруть в себе під ногами. А зараз ще самі свою землю знищують, точніше це "зараз" вже триває більш як десяток років.
Так, їм похеру що там після них, бо кожен "старатель" вже має по декілька квартир в новобудовах Рівного, і жити "в тих краях" не збирається надалі.

ВІДЕО: Як у лісах Рівненщини "миють" бурштин [+Відео]

Valentyna Chraszczewska Що правда то правда! Бідні поліські старателі мають джипи, квадрацикли, їздять відпочивати за кордон, велосипеда в селі у старателя не побачиш, не маючи ні одного року стажу, не сплачуючи податки, не ходять на роботу за копійки, які платять нам. Поліщуки дійсно бідні, а от поліські старателі, це зовсім інша річ! Всі б були такі бідні!

Ivan Dublianytsia заздрість один із смертних гріхів, шановне товариство (то по-перше). а по вісімнадцяте, якого хріна, гроші від бурштину мають осідати в Авакова і його псів? Якого милого має збагачуватись все СБУ, включно із Києвом? Якого милого прокурорішки мають гребти "доляри" лопатами? Не задумувались, ні, шановне товариство? і по-перше, заздрість один із смертних гріхів.

ФОТО - Як на Рівненщині незаконно видобувають бурштин

Valentyna Chraszczewska я все житя прожила, і досі живу на Поліссі! Тому і кажу, що є люди, які все життя пропрацювали в колгоспах, ланках, заводах, сплачуючи чесно податки, мають пенсію в 1200 грн, а старателі, перекопали вже все, що скоро не будуть наші внуки знати, як виглядає чорна діра

Svitlana Nikolina Пані Валентина відповіла на всі питання. Ніякі "бідні поліщуки" бурштин не миють. Це переважно безпринципні захланні мужики, які зроду не підуть в армію за свою землю, бо земля в них одна - гроші. А ті, хто працює за копійки, сплачує ще й податки, щоб діти цих "бідних" могли до школи ходити. От як собі хочете, а між шахтарями Донбасу і цими старателями - море подібностей! І ті, і ті люблять сильного "хазяїна", зневажають усіляких там інтелектуалів, за копійку матір рідну продадуть.


Як каратимуть за незаконний видобуток бурштину?


Svitlana Nikolina Пане Іване, чим забите Полісся втирає носа? Тим, що поки хлопці з інших районів гинуть на сході, ваші "косять" від армії, бо ж без них тут весь бурштин викопають? Дивна у вас психологія. Тоді Ахметов і Янукович молодці - вони теж шикарно втирали носа лохам. Немає чим пишатися цим "втирачам носів", і я їм не заздрю - в них своя система цінностей. Вірніше, інтересів. Бо гроші - не цінність. Вони таки інтерес.

Luydmila Melnik Не стрижіть всіх поліщуків під один манер. Дуже багато людей у розпачі від того,що коїться.





На правах реклами