Ми у Facebook
28.04.2015, 12:20

Рівненщина: трьох випускників вигнали зі здачі ЗНО

Загальні висновки за результатами спостереження за ЗНО з української мови та літератури в Рівненській області.
Загальні висновки за результатами спостереження за ЗНО з української мови та літератури в Рівненській області.

Цьогорічні особливості зовнішнього незалежного оцінювання загалом не вплинули на підготовку та проведення тестування. Тестування з української мови та літератури, яке цього року було обов’язковим для усіх випускників загальноосвітніх навчальних закладів, пройшло більш дисципліновано порівняно з попередніми роками. Оскільки його результати зараховуються як державна підсумкова атестація, а також є обов’язковими для вступу до вищих навчальних закладів, явка учасників збільшилася. Сприяв цьому також факт централізованого довезення учнів шкіл до пунктів тестування - особливо це стосується учасників із сіл, які проходили ЗНО у районних центрах та невеликих селищах. Також є тенденція до зменшення кількості абітурієнтів, які прийшли на пункт тестування без обов’язкових документів: сертифіката, паспорта чи запрошення-перепустки. Пояснюємо цю особливість тим, що реєстрація учасників на ЗНО проходила у загальноосвітніх навчальних закладах, представники яких пізніше відповідали і за явку учнів у пункти тестування.

Ще однією новацією цьогорічного ЗНО була наявність двох рівнів завдань з української мови та літератури – базового та поглибленого. Так, абітурієнти при реєстрації повинні були обирати рівень завдань, які бажають виконувати. Оскільки наявність поглибленого рівня передбачала дещо складнішу процедуру (додаткова технологічна перерва), були побоювання щодо однакового їх застосування на різних пунктах тестування. Варто зауважити, що не всі учасники тестування, які зареєструвалися на поглиблений рівень, таки бралися до його виконання.

Нове у ЗНО у 2015 році

Дотримання процедури ЗНО персоналом пункту тестування та абітурієнтами до початку тестування

Конфіденційність змісту тестових завдань не була розголошена до початку роботи абітурієнтів. В усіх пунктах тестування,, контейнери із завданнями залишалися запакованими та неушкодженими.

На пунктах тестування персонал дотримувався процедури та ретельно перевіряв наявність документів (сертифіката, паспорта чи запрошення-перепустки) в абітурієнта для здачі ЗНО. Також було дотримання процедури розподілу інструкторів по аудиторіях, хоча в деяких випадках було помітно, що інструктори були знервовані, коли їм діставалася аудиторія з поглибленим рівнем завдань.

Цього року спостерігається тенденція зменшення випадків, коли абітурієнти забувають з різних причин один з документів, які дають йому право для здачі ЗНО. На Рівненщині був зафіксований лише один такий випадок. Так, у Дубенській ЗОШ №6 учасниця з’явилася без паспорта, її не допустили для здачі ЗНО.

Порушення з боку персоналу пункту тестування та учасників ЗНО під час складання тесту

Загалом персонал, залучений до роботи на пунктах тестування виявився кваліфікований та зумів забезпечити належне проходження абітурієнтами зовнішнього оцінювання.

Типовим також лишається порушення з боку учасників ЗНО. Під час проставляння відмітки про проходження тестування абітурієнтів перевіряють металодетектором. Цього разу було знову вилучено випускників, які мали із собою телефони. Варто зазначити, що кількість таких випадків зменшується там, де абітурієнтів попереджають про заплановану перевірку.

Так, усього спостерігачами було зафіксовано 3 випадки вилучення учасника ЗНО з пункту тестування за порушення процедури. У Рівненській ЗОШ №25, Здолбунівській ЗОШ №6, у Костопільській ЗОШ №6 під час технологічної перерви в абітурієнтів був виявлений телефон, були складені акт про порушення, а учасників видалили з пунктів тестування.

Додаткова сесія
Ті учасники, хто з поважних причин не взяли участі у ЗНО з української мови та літератури 24 квітня, зможуть це зробити під час додаткової сесії 9 червня. Для цього, протягом п’яти робочих днів, включаючи день проведення ЗНО, вони мають подати відповідні документи:
• Заява встановленого зразка.
• Копія сертифіката, завірена особистим підписом заявника.
• Оригінал або копія документа, що підтверджує поважну причину, яка перешкодила взяти участь в основній сесії ЗНО, завірена особистим підписом заявника.

За матеріалами Прес-центру Громадянська мережа ОПОРА





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ