Ми у Facebook
30.04.2015, 13:15

Слово в цифрі: про сучасний стан цифрової літератури в Україні та невтомні пошуки сонця

Перший в Україні портал для авторів – Український Авторський Портал – вийшов з режиму тестування 28 квітня й розпочав офіційну роботу. «Родзинка» співпраці порталу з авторами: кожен автор отримує 70% від суми за проданий електронний файл книги на свій особовий рахунок.
Далі – про те, як в Україні живеться авторам, про нинішній стан справ на ринку цифрової літератури та проблеми галузі.

Як усе почалося

Наприкінці 2014 року був створений онлайн-ресурс, покликаний популяризувати українську культуру і книгу через підтримку роботи, насамперед, автора, про що Олександр Гладунов, віце-президент ВГО «Українська Асоціація Маркетингу», директор Рівненської обласної організації Української Асоціації Маркетингу проголосив на щорічній конференції УАМ «Маркетинг в Україні» у грудні 2014 року. Головне завдання цього загальнонаціонального порталу – поширювати авторські електронні книги, допомагати науковцям та письменникам реалізовувати свої авторські права, формувати попит на український контент в Україні та за її межами.

Кращі книги Рівненщини 2014 року [+СПИСОК]

Багатьом, певно, відомо, як сьогодні працюється письменникам в Україні, особливо молодим. На жаль, все хмарно, і сонця не видно… Український Авторський Портал орієнтований, найперше, на авторів-початківців, а також – на науковців, публіцистів, викладачів, краєзнавців… На тих письменників, хто з певних причин не спроможний видати свою книгу в паперовому форматі, але хоче донести до читача своє бачення світу. У грудні 2014 року було оголошено про те, що Український Авторський Портал знаходиться у режимі бета-версії. Ми тестували функціонал і запросили до цього рівненських письменників, а також всіх бажаючих авторів з України – безкоштовно завантажити свої електронні книги, щоб потім їх продати. Єдина умова – обов’язкова реєстрація на Порталі. А загалом, почалося все раніше, з огляду на стан ринку літератури в Україні та проблеми галузі.

Ринок літератури: паперові книги поряд з цифровим контентом

Дані за 2014 рік:

20 тис. найменувань книг видається щорічно;

50 млн. примірників паперових книг видано;
на 22,1% зменшився обсяг друку книг порівняно з 2013 роком (це на 14,7 млн примірників);

31% покупців книжок купували хоча б 1 книгу за останні 3 місяці;

200 тис. електронних читанок продано в Україні (пристрої для читання електронних файлів книг);

близько 10 інтернет-книгарень від видавництв функціонує в Україні з легальним цифровим контентом, де в продажу знаходиться більше 50-ти електронних книг;

в Україні є 3 інтернет-книгарні міжнародних компаній, де продають книги в т.ч. українські видавництва: bookland.net.ua, Store.Obreey.com, Google Книги;

не більше 30 грн. за електронну книгу готові викласти більшість українських читачів цифрової літератури;

вдвічі більша кількість читачів-покупців цифрового контенту придбали електронну книгу – порівняно з 2013 роком.

Проблеми, які можна вирішити

В Україні є певна кількість сайтів, де можна скачати електронну книгу. З цього загального числа більшість ресурсів – з піратським контентом. Решта – а їх в рази менше – це онлайн-проекти видавництв, які, поряд з паперовими книгами, продають також цифрові аналоги.

Український Авторський Портал принципово не підтримує піратський контент в Інтернеті. Ми виступаємо за те, щоб в Україні розвивалася відповідальність: у читачів – за те, що вони купують, у авторів – за те, що вони пишуть для своїх читачів, і в усіх разом – за взаємоповагу до людської праці. Тому послуги Порталу та цифровий контент на ньому – платні. До всього, Український Авторський Портал не є видавничим проектом. Ми не перетягуємо на себе функції «класичного» видавництва і не продаємо паперові книги. Консерватизм – це прийнятно, але сучасне слово дедалі частіше переходить у цифру. Тож навіщо його стримувати? Треба йому сприяти!

Викладач з Рівненщини презентував свій переклад на Книжковому арсеналі

Найбільшими проблемами українського ринку цифрової літератури, на думку представників Українського Авторського Порталу, є зростання обсягів піратського контенту в Україні щорічно, слабкий маркетинг книжок, обмежене просування сучасної літератури, в т.ч. цифрового контенту, низький поріг відповідальності українських читачів, відсутність державної підтримки – щодо захисту авторських прав, фінансування цифрових проектів, відсутність підтримки авторів. Але ці проблеми можна вирішити – і сонце може вийти з-за хмар, якщо спільно докласти необхідних зусиль. Однак це – тема вже для іншого розлогого матеріалу.
А ось авторам – науковцям, письменникам – необхідно, не відкладаючи, скористатися пропозицією від Українського Авторського Порталу.

Пропозиція від Українського Авторського Порталу

Український Авторський Портал – це платформа для популяризації авторського контенту. Зареєструвавшись і завантаживши свою електронну книгу на Портал, автор отримує наступні вигоди:

самопрезентація себе та власної творчості;

монетизація творчості – 70% від вартості книги в особистий рахунок щоразу при її продажі;

можливість суттєво заощадити на витратах, на відміну від видання паперового примірника, також низькою є вартість просування;

можливість отримання доходу від статусу Букініст: це автор, який запрошує інших авторів до спільноти порталу, отримуючи при цьому фінансову вигоду;
участь у щомісячному рейтингу популярних авторів (формується на Порталі онлайн) та у підсумковому щорічному нагородженні кращих авторів за версією Українського Авторського Порталу.

Кілька слів про краудфандинг на УАП. Якщо автору потрібні гроші, наприклад, на видавництво книги чи на її переклад, але він обмежений у фінансуванні, то він може отримати кошти за допомогою Українського Авторського Порталу. Для цього він через легкий функціонал формує власний проект – і поширює його сторінку можливими способами.

Наталя Богданець,
виконавчий директор проекту «Український Авторський Портал»





На правах реклами