Ми у Facebook
26.05.2015, 20:15

Святині Рівненщини: цілюще джерело Святого Миколая [+Фото]

На Весняного Миколи 22 травня біля знаменитих джерел і “Святої печери”, що у с. Гільча Здолбунівського району, завжди велелюдно й проводяться святкові богослужіння.
Кришталево-чиста холодна вода тутешніх знаменитих джерел-близнюків вважається чудодійною. Ще в середині ХІХ століття тут стояла каплиця на честь святого Миколи Угодника, є вона й тепер. Джерела ще називають "громовими", тобто вибитими божими блискавками. Упродовж багатьох століть вони були місцем паломництва, де влаштовувались хресні ходи й зцілювались від чудесної води.



За легендою, джерело св. Миколая утворилося після хрещення Русі у 988 році. Люди, які прийняли хрещення у Києві, поверталися додому і сіли на пагорбі відпочити. Коли вони підійшли до потічка, щоб напитися води, побачили у ній відображення образу Святого Миколая. Відтоді джерело нарекли іменем Миколи Чудотворця. Ще повстанці Северина Наливайка смакували цією водою. Вгамовували спрагу й омивали нею свої рани козаки війська Богдана Хмельницького, які поверталися з-під Берестечка.



Знамениті джерела знаходяться поруч з невеличкою церквою. Тутешні священики та миряни дбають про "Святу печеру" та джерела.

Вода в джерелі витікає із грота, до якого можна спуститися кількома сходинками. На ажурній металевій решітці, що відділяє заглиблення у горі, приїжджі ставлять запалені свічки “за здоров’я болящих та подорожуючих”, тих, хто опинився далеко від дому. Потім вода жолобом стікає в невеликий басейн у формі людського ока зі сходами. Води у ньому – по коліна.

У цій воді мало заліза, достатня кількість фтору, магнію та марганцю, високий вміст срібла, низький вміст заліза. Залишається свіжою кілька тижнів, не дає осаду.

Джерело св. Миколая помічне від усіх хвороб. Особливо корисне тим, хто має проблеми з очима, зі шлунком або щойно переніс операцію. Вода добре загоює рани, лікує суглоби, захворювання шкіри, виводить пісок із нирок і сечового міхура, чистить підшлункову залозу. Допомагає при облисінні, якщо пити воду і обмивати нею голову. Як розповідають місцеві священики, найбільше було випадків зцілення людей з очними недугами.

— Саме тому басейн, у якому паломники окунаються у святу воду, ми зробили у формі людського ока, — розповідає отець Валерій. — Острівець посередині — це немов зіниця, пише rivnepost.rv.ua.



За рекомендацією лікарів, цю дають воду для хворих, які перенесли операцію на шлунку. За даними Здолбунівської районної санепідемстанції, джерельна вода має найкращі показники серед всіх водойм Рівненської області.

Джерело Святого Миколая освячується чотири рази на рік: на Водохреще, 22 травня, 7 липня та 19 грудня.



Напередодні свята Перенесення мощів святителя і чудотворця Миколая з Мир Лікійських у м. Бар громада села Гільча впорядкувала територію навколо джерела, Більше півсотні гільчан і гостей села вийшли на толоку і цілий день наводили лад біля місцевої святині і культурної цінності краю, повідомив zdolbunivcity.net.



Фото із соцмереж

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Сім чудес Здолбунівщини

22 травня - Теплого Миколи





На правах реклами