Ми у Facebook
24.05.2015, 20:30

У Рівному єдиний в Україні пам’ятник Симону Петлюрі

22 травня - 136 річниця від дня народження українського державного діяча та політика, організатора українських збройних сил, Головного отамана військ УНР Симона Петлюри. Проте, лише на Рівненщині існує пам'ятник та дошка, присвячені видатному діячу історії.
Пам’ятник Симону Петлюрі у Рівному — єдиний у світі, якщо не рахувати невеличкого надмогильного погруддя у Парижі. Розміщений він на однойменній вулиці майже у центрі міста Рівне. Подейкують, що на балконі одного з будинків, розташованих поблизу, отаман виступав перед народом.

Цікаві сторінки історії міста Рівного

Також пам’ятну дошку головному отаманові УНР розмістили на приміщенні загальноосвітньої школи №5 (колишнього залізничного училища) Здолбунова. Ще одна існує на стіні залізничної станції. Саме там упродовж березня – травня 1919 року відбувалися наради українських військових.

Замість пам’ятників Леніну — пам’ятники Шевченку

Історики припускають, що у Здолбунові Симон Петлюра й мав власний кабінет, який функціонував у вагоні залізничної станції, проте важливі наради проводилися у місцевій школі.

Нагадаємо, що наприкінці березня 1919 року тодішній уряд УНР – Директорія – працював у Рівному. Головний військовий отаман Симон Петлюра і штаб дієвої армії перебували у Здолбунові.

Як комуністи нищили Сталіна в Рівному [+Фото]

Вже у жовтні 1920 Петлюра разом з урядом УНР емігрує до Польщі, а 1924 року оселяється у Парижі. 25 травня 1926 року Симона Петлюру застрелив Самуїл Шварцбард у Парижі, впустивши у тіло загиблого сім куль.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ