Ми у Facebook
28.05.2015, 14:15

Українець, якого тримали в російському полоні, повернувся на Батьківщину

В результаті заходів, вжитих Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та Міністерством закордонних справи України з метою захисту прав заарештованого на території Росії громадянина України Юрія Яценка, наш співвітчизник був звільнений та повернувся додому.
Юрій Яценко та Богдан Яричевський з травня минулого року перебували “під прицілом” Міністерства закордонних справ України та Уповноваженого з прав людини у Курській області.

У ході провадження було з’ясовано, що Юрія Яценка та Богдана Яричевського рішенням Обоянського районного суду Курської області від 08.05.2014 р. було визнано винними у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною другою статті 18-8 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ (порушення правил в’їзду чи режиму перебування) з накладенням адміністративного штрафу у розмірі 2000 рублів з подальшою висилкою за межі Росії.

Віктор Ющенко чекає доки в Україні введуть візовий режим для Росії

Проте, російська сторона, не зважаючи на рішення суду, продовжувала утримувати на території Федерації громадян України.

До Міністерства закордонних справ РФ та російських компетентних органів було направлено більше 20 вербальних нот та офіційних звернень щодо неприпустимості застосування тортур, а також прискорення виконання рішення російського суду про висилку громадян України.

Відповідальність за злочини проти журналістів посилено

Богдан Яричевський  був повернутий в Україну ще 11 серпня 2014 року. Водночас, Юрія Яценка  8 серпня 2014 року було затримано органами ФСБ РФ та 9 серпня 2014 року заарештовано за підозрою у скоєнні злочину. За кілька місяців парубка було засуджено до 2 років позбавлення волі.

Проте невдовзі вирок у його справі було змінено рішенням суду апеляційної інстанції.  7 травня 2015 року Юрій Яценко був звільнений та повернувся додому.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ