Ми у Facebook
02.06.2015, 10:30

Володимир Павелко: «Лідерство – це стиль мислення, що втілюється в конкретні дії!»

19 червня у Рівному стартує дводенна навчальна програма для управлінців «Школа стратегічних змін». Це вже п'ятий модуль, який у нашому місті спільно організовують Києво-Могилянська Бізнес-Школа та бізнес-спільнота Smart People.
Ми поспілкувалися з автором програми Володимиром Павелком про роль лідерства у бізнесі.

Володимир Павелко - директор програм МВА Києво-Могилянської Бізнес Школи, викладач kmbs, сертифікований консультант Інституту Адізеса. Має досвід проведення змін в компанії, як в Ролі Керівника, так і в Ролі Консультанта. Захистив ступінь Global МВА в Інституті Міжнародних Відносин IBR Steinbeis University Berlin. Працював у країнах Європи та Північної Америки. Серед компаній, які консультує Володимир Павелко, також є дві рівненські - “Ескада-М” та “Теплосфера”.

Дізнайтеся більше про “Школу стратегічних змін” у Рівному

- Володимире, у своїх майстер-класах, статтях Ви часто згадуте про різні типи лідерства – підприємницьке та системне. Яка між ними різниця?
- На мою думку, лідерство – це стиль мислення, що втілюється в конкретні дії. Можна запропонувати поділ цього поняття на підприємницьке (харизматичне) та системне.

Перший тип – коли керівник здатен управляти лише тими, до кого може дотягнутись сам. Підприємницьке лідерство необхідне на певному етапі розвитку компанії: від народження ідеї до виведення бізнесу на швидку орбіту (вже достатньо клієнтів і обсягів, але працюємо недостатньо ефективно). Саме тут організації треба вийти на новий рівень, змінити парадигму; перейти до системного типу лідерства. Результат має забезпечуватися через побудову системи, саме вона повинна мультиплікувати ідеї лідера. Це означає, що керівникові потрібно створити середовище, у якому його система ефективно працюватиме, затрачаючи менше зусиль на отримання результату, ніж при «ручному» управлінні.

Нещодавно у Рівному Володимир Павелко провів майстер-клас для управлінців
Нещодавно у Рівному Володимир Павелко провів майстер-клас для управлінців




- Як розпізнати в собі задатки до системного лідерства? Чи є певні ознаки?
- Ознаками системного лідерства є певний стиль мислення та орієнтування на ідею, яка веде за собою компанію. Отже, головне завдання системного лідера – створити цю ідею та середовище, у якому вона розвиватиметься.

Щоб стати системним лідером, потрібні лідерський капітал і необхідні для його проявів умови. Вони іноді детермінують появу лідера. Часто це відбувається, скажімо, у кризових ситуаціях. А капітал залежить тільки від лідера. І розвивати його потрібно протягом усього життя. І ще важливо: системний лідер вміє постійно вчитися: у конкурентів, друзів, викладачів… Саме ця звичка допомагає йому безупинно розвивати свій лідерський капітал.



- Розкажіть, будь ласка, детальніше про лідерський капітал.
- Лідерський капітал містить декілька взаємопов’язаних елементів. Перший - філософський капітал: візія (розуміння, «ким я хочу бути») та цінності («у що я вірю»). Візія допомагає формувати ціль або каскад цілей, а цінності показують, у що інвестувати час і сили. Кожна цінність має свою вартість. Немає вартості – немає цінності. І йдеться не про гроші, а насамперед, про інтелектуальні зусилля й час, які треба вкладати у свій розвиток.

Другий комплекс елементів – емоційний капітал. Це те, яким чином ми транслюємо свою ідею, уміння виступати публічно, користуватися своїм голосом, який мусить викликати довіру. А ще це хоробрість і мудрість. Пара цих якостей має завжди йти поруч – щоб лідер не «кидався на амбразуру», а вибудовував систему ефективної взаємодії через хоробрі та водночас мудрі вчинки, впевнену комунікацію зі своїми послідовниками та відповідальність за власні дії.



Дізнайтеся більше про “Школу стратегічних змін” у Рівному

- 19-20 червня у Рівному пройде модуль kmbs “Школа стратегічних змін”. На кого орієнтована ця програма? Які знання, досвід, вміння отримають учасники?
- Програма орієнтована на власників та керівників малого й середнього бізнесу, команди, які відповідають за cтратегічний розвиток та проведення змін у компанії. Це програма для тих, хто усвідомлює важливість впровадження змін, але не знає як та з чого їх почати. Учасники отримають набір рішень та орієнтовний план для системного розвитку своєї компанії, розуміння ідеї розвитку компанії від Місії, Візії, Цінностей, Стратегії, Бізнес-моделі до Показників Ефективності (KPI).

До теми:

Відгуки управлінців Західної України про попередню навчальну програму KMBS і Smart People у Рівному - "Школу управління продажем" Михайла Винницького





На правах реклами