Ми у Facebook
04.06.2015, 18:00

Як відучити котів мітити будинок

Багато людей не уявляють своє життя без домашніх улюбленців. Але крім радості та естетичного задоволення, котики, як приклад, полюбляють мітити територію в будинку. Чому ж так відбувається і що робити в таких ситуаціях?
Деякі кішки й коти можуть мітити територію сечею. Це нормальна поведінка тварин родини котячих. Однак в будинку це доставляє великі незручності господарям. Якщо кішка залишає мітки сечею, то можливо вона відчуває дискомфорт.

Чому кішки мітять будинок?

У мітках котів є свій сенс - це охорона своєї території, таким чином, кіт показує, що ця територія належить йому. Коли запах починає вивітрюватись, кішка освіжає його, повторно позначаючи ділянку.

Коти лишають мітки і тоді, коли відчувають стрес. Це може бути пов’язано з появою нових людей або інших тварин в будинку, перестановкою меблів, ремонтом.

Що робити, коли коти мітять будинок?

Якщо кішка початку мітити меблі і кути в будинку, перш за все, необхідно звернутися до ветеринарного лікаря, щоб виключити можливі захворювання. Якщо ніяких хвороб не буде виявлено, то необхідно знайти джерело стресу для кішки і усунути його. Надайте котикові впевненості, забезпечте улюблениці додаткові місця для їжі, пиття, сну, ігор, туалету – можливо, це допоможе знизити потребу мітити територію.

Для того, щоб уникнути міток кота у період їх статевої зрілості, спробуйте знизити кількість білка в його раціоні, що можливо, якщо ви годуєте його натуральними продуктами.

Для того, щоб кіт не міг підійти впритул до стіни і позначити її, як тимчасовий захід можна покласти на підлогу уздовж стіни алюмінієву фольгу. Переважна більшість тварин уникає ходити по ній.

Маленьких котиків можна поступово привчати до мічення у власному туалеті. Це робиться за допомогою тривалого та жорсткого повчання.

Насправді в ряді випадків вирішити проблему з мітками кота може лише кастрація. Починаючи з семимісячного віку коту-підлітку, який не призначений для розведення, можна зробити цю досить нескладну операцію.

Мітки котячої сечею необхідно прибирати дуже ретельно. Якщо залишити слабкий запах, кішка обов’язково позначить це місце знову.

Ті місця, де вже були залишені мітки, потрібно ретельно промити і обробити концентрованим лимонним соком, щоб уникнути повторення ситуації - коти терпіти не можуть запах цитрусових і уникають місць, де ними пахне. Також для цього існують певні ароматизовані речовини, які продаються у ветеринарних аптеках.

Статті до теми:

ФОТО: Рівняни та їх коти у соцмережах

Як рівненські коти реагують на фото Путіна [ВІДЕО]

А ви вмієте гладити… котів? [Фото+Відео]





На правах реклами