Ми у Facebook
08.06.2015, 13:30

Петрів піст (Петрівка): історія та значення

фото zhytomyr-eparchy.org

27 липня 2016 року у православних християн розпочинається Петрів піст (Петрівка). Дізнайтесь більше про його історію та духовне значення!
Установлення Петрового (Апостольського) посту належить до перших віків Церкви. Про церковне установлення цього Посту згадується в Постановленнях Апостольських: "Після П'ятидесятниці святкуйте одну седмицю, а потім постіться, справедливість вимагає і радіти після прийняття дарів від Бога, і поститися після полегшення плоті" Але особливо цей піст утвердився, коли у Константинополі й Римі, який тоді ще не відпав від Православ’я, були зведені храми на честь первоверховних Апостолів Петра і Павла. Освячення константинопольського храму відбулося в день пам’яті Апостолів 29 червня ст.ст. (12 липня н.ст.), і з того часу цей день став урочистим і на Сході, і на Заході. У Православній Церкві закріпилося приготовлення благочестивих християн до цього свята постом і молитвою.

Святий Афанасій Великий, описуючи у своїй промові до імператора Констанція нещастя, заподіяні аріанами православним християнам, зазначає: "Народ, що постився в тиждень наступний за П'ятидесятницею, пішов для молитви на кладовище". Цей літній піст, який зараз ми називаємо Петровим, або Апостольським, раніше називали Постом П'ятидесятниці. Церква закликає нас до цього посту за прикладом Апостолів, які прийнявши Святого Духа в день П'ятидесятниці, в пості й молитві готувалися до всесвітньої проповіді Євангелія.

Після свята П’ятидесятниці піст особливо необхідний, щоб подвигом його очистити нам думки і зробитися гідними дарів Святого Духа, — пише святий Лев Великий. — За справжнім святкуванням, яке Дух Святий освятив Своїм зішестям, звичайно слідує всенародний піст, встановлений для лікування душі та тіла, і тому вимагає, щоб ми проводили його з належним благоговінням.

Звичай посту необхідно старанно дотримувати і для того, щоб в нас перебували ті дари, які дарованії нині Церкві від Бога. Зробившись храмами Святого Духа і більш ніж коли-небудь будучи напоєні Божественними водами, ми не повинні бути подолані ніяким жаданням, не повинні служити ніяким порокам, щоб житло чесноти не поганилося нічим нечестивим. При допомозі і сприянні Бога ми всі можемо досягти цього, якщо тільки, очищаючи себе постом і милостинею, прагнутимемо звільнити себе від гріховної скверни і приносити рясні плоди любові.

До теми:

Петрів піст (Петрівка): що і коли можна їсти

Сьогодні розпочинається Петрів піст – Петрівка

Церковний календар на червень 2015 року

Сьогодні почався найкоротший піст - Петрівка

За матеріалами http://cerkva-km.info/





На правах реклами