Ми у Facebook
09.06.2015, 18:00

Топ-6 правил дитячого режиму під час літнього відпочинку

Джерело фото: zoritour.by

Літо - пора, коли дитина повинна оздоровиться, набратися сил і гарно відпочити. Та при цьому не слід забувати про правила дитячого режиму, порушення ких може призвести до проблем зі здоров'ям.
Як правило, під час літніх канікул діти забувають що таке режим і батьки їм у цьому потурають. Але, насправді, відпочинок відпочинком, а про здоров'я дітей варто турбуватися завжди.

Існує шість основних правил диячого режиму, яких варто дотримуватися:

ПРАВИЛО №1: РЕЖИМ ДНЯ

Часто на канікулах дитина повністю вибивається зі звичного ритму: лягає спати за північ, прокидається після полудня, а решту часу ганяє на вулиці або сидить за комп'ютером.

Безумовно, канікули потрібні для відпочинку. Але це зовсім не означає, що можна перезавантажувати дітей розвагами і геть забути про режим дня. Він придуманий не для того, щоб загнати дитини в жорсткі рамки, а відображає природний плин біологічних процесів. Абсолютно всі органи і системи працюють за внутрішніми біологічним годинником. Коли їх насильно "переводять" (при переході на літній або зимовий час, на канікулах), в організмі може виникнути збій, наприклад гормональний. А після цього і до захворювання недалеко.

ПРАВИЛО №2: ВАЖЛИВИЙ СОН

Протягом навчального року багато дітей регулярно недосипають. У результаті дитина може стати агресивною, дратівливою, неуважною, може розвинутися знервованість і навіть хвороби. Чим молодша дитина, тим більше часу їй потрібно для відновлення сил. Дітям до 12 років рекомендується спати не менше 10 годин, старшим можна менше.

ПРАВИЛО №3: ХАРЧУВАННЯ

Для школярів оптимальним буде чотириразове харчування. У щоденному раціоні обов'язково повинні бути нежирні сорти м'яса (телятина, яловичина, курка, індичка), цільнозернові крупи і хліб, молоко, а також свіжі овочі, фрукти і ягоди. Риба (бажано нежирну тріска, минтай, хек), яйця, сир, сметану та інші кисломолочні продукти не обов'язково їсти щодня, достатньо 2-3 разів на тиждень.

Незалежно від того, в яких кількостях дитина п'є чай, компот та інші напої, вона обов'язково повинна пити чисту воду. Добова норма споживання води для школярів влітку 20-30 мл на 1 кг ваги. Пити воду (як і інші напої) під час їжі небажано, краще за 30 хвилин до або через годину-півтори після. Також школярам оптимально з'їдати 150-300 г фруктів на день як перекуси між основними прийомами їжі.

Обов'язково ретельно мій фрукти та овочі. А також привчи дітей мити руки з милом перед їжею.

ПРАВИЛО №4: ОЗДОРОВЛЕННЯ

Навіть якщо дитина здорова, мінімальне обстеження раз на рік треба проводити обов'язково. Якщо під час навчання часу на відвідування лікарів немає, влітку треба відправитися в поліклініку.

Якщо дитина часто хворіє або страждає хронічними недугами, найкраще відправити її на санаторно-курортне лікування. При хронічних патологіях бронхолегеневої системи ідеально підійде відпочинок в гірській або лісовій місцевості. При хворобах шлунково-кишкового тракту вибирайте курорт в Карпатах. Морське повітря піде на користь дітям із хронічними недугами дихальних шляхів і ЛОР-органів.

Якщо відправити чадо в санаторій немає можливості, треба створити здоровий режим дня, стежте, щоб дитина висипалася і проводила достатньо часу на свіжому повітрі. Організуйте цікаве, змістовне дозвілля: ходіть в походи, виїжджайте за місто, влаштовуйте екскурсії, відвідуйте кінотеатри. Такий відпочинок дозволить дітям відпочити і підготуватися до наступного навчального року.

ПРАВИЛО №5: ПОВІТРЯ

Щоб у дітей був відмінний апетит, вони повинні проводити більше часу на свіжому повітрі. Ідеально, якщо дитина буде грати в рухливі ігри, а не в електронні в задушливій кімнаті. Пам'ятайте, що неробство для школяра теж справжній стрес. Якщо дитина безцільно тиняється по дворах у пошуках друзів або сидить безвилазно перед комп'ютером, вона не відпочиває, а, навпаки, втомлюється.

ПРАВИЛО №6: БЕЗ РИЗИКІВ

Перша і головна небезпека літа - спека. Щоб уникнути сонячних опіків, користуйся сонцезахисними кремами, особливо перед походом на пляж. Але пам'ятайте, що жоден препарат не захистить шкіру від дії сонячних променів на 100%.

У періоди максимальної сонячної активності (з 12 до 16 годин) краще бути в приміщенні або в тіні. Не забувай про головний убір, який вбереже не лише від сонячного удару, але і частково від кліщів. Після прогулянки на природі обов'язково огляньте тіло дитини.

Не забувай про правила безпеки на воді. Учням молодших класів категорично заборонено купатися без нагляду дорослих. Розкажіть дітям основні правила поведінки на воді, зокрема про те, що не можна "ховатися" під водою або "топити" друзів, граючи. Обов'язково стежте за часом купання дитини.

Гарного відпочинку!

Статті до теми:

ФОТО - Куди рівнянам поїхати відпочити влітку

Куди і за скільки поїхати на море в Україні

ТОП-5: ідеї куди поїхати рівнянам на пікнік





На правах реклами