Ми у Facebook
11.06.2015, 19:30

Як обрати мотоблок?

Мотоблок - універсальний помічник на городі кожного господаря. Популярність їх зростає з кожним роком. Який мотоблок обрати, щоб зекономити гроші та ейективно обробити город?
Мотоблок - дуже універсальна машина і досить практична. Перед тим як вибрати мотоблок тієї чи іншої моделі потрібно визначити обсяг і вид роботи, тобто для чого саме він буде використовуватися. Легкі мотоблоки краще підходять для обробки міжрядь, а важкі і середнього класу при більшій ширині захоплення володіють, відповідно, і великими ресурсами.

Надлегкі мотоблоки — масою до 15 кг.

Вони переносні та дуже маневрені, використовуються для виконання точних операцій (наприклад кругове прополювання). В цих мотоблоках обов’язкова наявність автоматичної муфти зчеплення, а ще вони мають змінну частоту обертання фрез — 140-280 об/хв. Це багатофункціональні всесезонні мотоблоки, що виконують практико ті ж операції, які селяни роблять за допомогою сапи й лопати. Використовуючи додаткові начіпні знаряддя їхні можливості можна значно розширити. Це єдині мотоблоки, за допомогою яких можна робити прополювання. Найефективніші вони під час використання на «строкатих» ділянках, що мають багато невеликих (3—6 соток) грядок різного призначення. Прополювання ними можна проводити на ділянках будь-якої площі.

Легкі мотоблоки масою 20 —35 кг.

Їхня маса не повинна перевищувати 35 кг, оскільки ці мотоблоки, як і надлегкі, мають лише одну передачу. Розворот здійснюється вручну і не повинен сильно втомлювати оператора. Багатофункціональність забезпечується змінним комплекту фрез і начіпними знаряддями. Ці мотоблоки дуже зручні для весняних й осінніх робіт та міжрядного обробітку грядок площею до 20-30 соток.

Середні мотоблоки — масою 40- 80 кг.

Вони повинні мати зворотний хід, що значно полегшує роботу і розширює їхні можливості. Тоді до них можна чіпляти візок. У професійному або напівпрофесійному виконанні такі мотоблоки мають вал відбору потужності, що дає змогу використовувати велику кількість начіпних знарядь. Вони ефективні для обробітку грунту на ділянках площею 40-60 соток. Можуть використовуватися для виконання багатьох агротехнічних операцій.

Важкі мотоблоки — масою понад 80 кг.

Вони мають кілька швидкостей і вал або шків відбору потужності. Це так звані двоколісні «бігаючі» трактори, призначені для використання на ділянках 60 соток і більше. Можуть працювати з максимальною кількістю начіпного обладнання та додаткових знарядь.

За виконанням мотоблоки діляться на три групи:

— любительські — найдешевші. Зчеплення у них — натяжний ролик, трансмісія — ремінна передача/ланцюг. Призначені для виконання короткотермінових робіт на присадибній ділянці;
— напівпрофесійні — дорожчі. Вони, зазвичай, оснащені муфтою зчеплення або роликом та зубчастою або ланцюговою передачею. Придатні для виконання більш тривалих робіт;
— професійні — найдосконаліші та найнадійніші і, природно, дорогі — трансмісія в них обов’язково зубчаста або черв’ячна. Зчеплення здійснюється муфтою. Такі мотоблоки легкі та зручні в керуванні, призначені для тривалого професійного застосування.

Мотоблоки поділяються і за енергоємністю

— низька (менше 0.7 к.с. на 10 кг гласи);
— нормальна (0.7— 1.0 к-с. на 10 кг маси);
— висока (понад 1.0 к.с. на 10 кг маси).
Цей показник характеризує рівень енергетичних можливостей мотоблока при виконані різних операцій. Чим він вищий, тим кращій мотоблок.

Який краще мотоблок обрати: вітчизняний чи закордонний?



Для того, щоб подовжити "життєдіяльність" мотоблока, необхідно дотримуватися певних загальних рекомендацій:
-застосовуйте бензин з октановим числом не менш 92;
-стежите за рівнем масла в картері;
-не допускайте сильного забруднення повітряного фільтра;
-не перевантажуйте двигун;
-не допускайте зовнішнього забруднення (облипання листами, травою, землею), що різко погіршує його охолодження;
-не допускайте тривалої роботи двигуна на холостому ходу;
-при стаціонарній установці мотоблока (наприклад, у якості корморезки, колуна дров, деревообробного верстата) намагайтеся розміщати мотоблок у тіні й провітрюваному місці.

Придбання собі в «помічники» такої садової техніки, як мотоблок, не тільки значно полегшить працю фермера або садівника, але й їх праця стане більш ефективною та ергономічною.

Статті до теми:

На Рівненщині киянин врізався у мотоблок

Мотоблок Sadko M-900





На правах реклами