Ми у Facebook
15.06.2015, 12:00

Начальник Пенсійного фонду в Рівненській області - про пенсії за новими правилами

Про особливості та перспективи запровадження змін в пенсійній системі України розповів начальник головне управління Пенсійного фонду України в Рівненській області Василь Петняк.
На розгляді Верховної Ради України знаходиться проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій», метою якого є створення справедливої системи пенсійного забезпечення шляхом переходу на єдиний принцип нарахування пенсій. Реалізація зазначеного Закону дозволить поступово уніфікувати обчислення спеціальних пенсій в єдиному законі, а також запровадити накопичувальну систему пенсійного страхування, в тому числі за відповідними професійними пенсійними програмами для працівників.

Василю Васильовичу, у чому ж суть змін, що пропонуються на сьогодні в пенсійній системі України?

Пенсійна система давно потребувала змін, адже пенсійне законодавство регулюється більш як 30 законодавчими актами. У новому проекті пенсійне забезпечення буде діяти за одним Законом, проект якого зараз активно обговорюється серед жителів області. Мета даного законопроекту — вирішити триєдине завдання, яке виведе Пенсійний фонд України на новий рівень фінансової стабільності: позбутися невластивих Фонду виплат; припинити фінансування пільгових пенсій; запровадити накопичувальну систему. Адже гідну пенсію можна буде забезпечити, маючи легальну заробітну плату, сплачуючи внески в накопичувальну систему і, за бажанням, у недержавне пенсійне страхування. Тобто, майбутні пенсіонери зможуть отримувати пенсію як із солідарної системи, так і з накопичувальної, а також із системи недержавного страхування.

Зараз розмір пенсій практично не залежить від трудового стажу та сплачених пенсійних внесків, адже ті, що отримують заробітну плату в мінімальному розмірі і ті, що отримують її в розмірі 2 тисяч мають одинакову пенсію 949 гривень, тобто мінімальну, що призводить до «зрівнялівки» у пенсійному забезпеченні і не дає стимулів до легалізації заробітної плати.
За нинішньої солідарної пенсійної системи до загального бюджету Пенсійного фонду України збирають усі пенсійні відрахування, які потім розподіляють між пенсіонерами. В нашій області чотири працюючих мали б сплачувати внески на пенсію п’ятьох пенсіонерів. Така ситуація є безвихідною з урахуванням того, що власними коштами, тобто внесками працюючих, ми забезпечуємо лише 56,3 відсотка пенсійних виплат при щомісячній потребі – 450 млн грн., а решту ми вимушені брати з бюджету Пенсійного фонду України та державних доплат. Крім того, загальна кількість осіб, які отримують доплату пенсії до прожиткового мінімуму, враховуючи державну адресну допомогу з 01.01.2008 відповідно до постанови № 285 від 26.06.2008 на суму понад 100 млн. грн., а це 224434 особи з 310547 пенсіонерів Рівненщини. Тобто всі доплати, пільги, у тому числі, зі зменшення пенсійного віку лягають на плечі Пенсійного фонду України.

Перший крок на шляху створення справедливої системи пенсійного забезпечення вже зроблено - з 01 червня цього року відмінено спеціальні пенсії і зараз нарахування пенсій для всіх категорій громадян, крім військовослужбовців та науковців проводиться за єдиними принципами.

А що зміниться після введення в дію накопичувальної системи?

Суть цієї системи полягає у тому, що частина обов’язкових внесків до пенсійної системи має накопичуватися у Накопичувальному пенсійному фонді й обліковуватися на накопичувальних пенсійних рахунках громадян, які сплачуватимуть такі внески. Виплати з Накопичувального пенсійного фонду будуть проводитися додатково до виплат із солідарної системи.

Протягом життя учасники накопичувальної системи сплачуватимуть обов’язкові пенсійні внески на свій індивідуальний пенсійний рахунок. Ці кошти будуть власністю учасника другого рівня і будуть виплачуватися у вигляді пенсії, а в разі його смерті будуть успадковані, а не підуть на виплату пенсії іншим платникам внесків, як у солідарній системі. Держава гарантує контроль та безпеку збереження і використання коштів накопичувальної системи.

Коли планується ввести дану систему і хто буде її учасником?

Другий рівень системи пенсійного забезпечення - накопичувальний, заплановано запровадити з 01 січня 2017 року. Учасниками накопичувальної системи пенсійного страхування будуть ті особи, яким на вказану дату виповниться не більше 35 років. Водночас, надається право застрахованим особам, яким станом на 01 січня 2017 року виповниться не більше 55 років добровільно прийняти рішення до 01 січня 2018 року щодо добровільної участі у накопичувальній системі пенсійного страхування.

Якщо пенсійна система стане трирівневою, як це й передбачено в законопроекті, то пенсія змінюватиметься таким чином: солідарна система забезпечуватиме 45 – 50 відсотків від заробітної плати, з урахуванням накопичувальної системи – 60 відсотків, недержавних пенсійних фондів – 70-80 відсотків. Зрозуміло, що не одразу, а поступово, але ми до цього прийдемо, якщо буде ухвалено даний законопроект.

Це дозволить застрахованим особам самостійно вирішувати, яка інвестиційна політика є найбільш прийнятною для інвестування їх пенсійних заощаджень. А отже, в більшій мірі впливати на розмір своєї майбутньої пенсії.
Розмір індивідуального внеску обов’язкової накопичувальної системи у перший рік становитиме 2 відсотка та щороку збільшуватиметься на один відсоток, до досягнення 7 відсотків. По мірі збільшення розміру внеску для застрахованої особи, починаючи з 2018 року, відповідно зменшуватиметься розмір єдиного внеску для роботодавця, тобто відбудеться частковий перерозподіл сплати розміру єдиного внеску від роботодавця до працівника по 1 відсотку щорічно, і вже у 2022 році ставка єдиного внеску для роботодавця буде зменшена на 5 відсотків, що скоротить їх фінансове навантаження.

Які ще переваги даного законопроекту?

Сьогодні по області ми маємо борг тільки економічно активних платників 22,5 млн. грн. з невідшкодованих пільгових пенсій, а це кошти, які Фонд узагалі не повинен сплачувати. Тому в законопроекті передбачено запровадження професійної пенсійної системи для окремих категорій професій, щоб пільговики під час трудового життя сплачували додаткові внески, які й підуть на покриття виплати пільгових пенсій.

Категорії учасників професійної пенсійної програми:
- перша категорія – особи, які працюють за Списком № 1;
- друга категорія – особи, які працюють за Списком № 2, робітники локомотивних бригад та окремі категорії працівників; водії вантажних автомобілів та інші;
- третя категорія – особи, які мають право на пенсію за вислугу років, а це працівники освіти, охорони здоров’я та інші;
- четверта категорія – жінки трактористи - машиністи та інші, які мають пільгові умови та за вислугу років;
- п’ята категорія - державні службовці та прирівняні до них особи, які вже сплачують страхові внески у підвищеному розмірі.

Крім того, у солідарній системі кошти державні, у накопичувальній — свої. Сьогодні працівники, на моє переконання, не мають достатнього стимулу для легалізації доходів. Зокрема тому, що ці внески не є їхньою власністю. З іншого боку, в нашій області майже кожен другий пенсіонер має право на певні пільги та доплати до пенсії. І саме за рахунок усіх інших пенсіонерів. А за таких реалій не дивно, що в людей немає бажання легалізувати свої доходи й збільшувати внески до Пенсійного фонду України.

І ще, запровадження накопичувального рівня на даному етапі є чи не єдиною альтернативою підвищенню пенсійного віку.

Розмову вела Тамара Бацмай

Читати також:

Рівненських підприємців зобов'яжуть встановити касові апарати

Зміни у пенсійному забезпеченні: читайте свіжий номер "ОГО" [Анонс]

Зміна пенсійного віку стосуватиметься не всіх





На правах реклами