Ми у Facebook
23.06.2015, 15:45

Аваков про бурштинову лихоманку на Поліссі

Міністр внутрішніх справ України на сторінці у Фейсбук опублікував пост "БУРШТИН: ШЛЯХ ВІД ПРОБЛЕМИ ДО ВИРІШЕННЯ!:
"У країні справжня «бурштинова лихоманка». Колосальна кількість людей живе на цьому промислі - від старателів до перекупників, від школярів до чиновників.

У Житомирській, Рівненській, Волинській області - це вже чи не перша галузь економіки. Тіньової економіки. Навіть не тіньової - чорної. Чорної, тому, що жодної гривні до бюджету з цього процесу країна не має.

При ринку продажів видобувається бурштину, за скромними оцінками, в 500 млн. $ На рік - збирання в бюджет - нуль.

Селяни заробляють - цілими сім'ями - тисячі доларів на місяць, що для сільської української глибинки - неймовірна можливість. Перекупники заробляють і - купаються в баришах. Вирішували з пресом асигнацій для початкового капіталу - збивають артілі - вмить наживають стану - оточуючи їх усілякими «самооборонами» - організовують «процес взаємодії» (підкупу) з місцевою владою, міліцією, СБУ, прокуратурою...

Все в самому енергійному процесі. Все - окрім держави. Держави, яка повинна стежити:

і за збереженням по-варварськи розрушаемой екосистеми, і за цивілізованої можливістю заробітку старателів;

і за державною монополією (чи ні) на скупку у старателів бурштину;

і за податками до бюджету з гігантською маржі між скупкою за безцінь і продажем каменів на азіатських біржах;

і за вивізні не українські мита та сертифікати, на яких заробляє Польща, куди контрабандно вивозять і оформляють камені на експорт до Азії ..

Та хіба мало що ще ...

Чому не заробляє держава ???? !!

НІ ЗАКОНУ, що регулює видобуток бурштину! Не актуальне, чи не першочергова справа? Немає потреби? А може скоріше - не вигідно? В існуючому законодавчому хаосі привалі бурштинового щастя - легше «крутиться», поки «пре» грошовий потік?

Відповідь ви знаєте. Звичайно - саботаж! Саботаж, в який залучені тисячі і тисячі людей. І чиновники, і депутати та службовці ... На жаль.
Інакше як пояснити пропущені законодавчі акти, що регулюють видобуток бурштину та діяльність старателів, місяцями і роками лежать в парламенті без руху?

Як пояснити, при потенційних доходах, банкрутство і безвихідь навколо ситуації з державним «Укрбурштин»?

Як пояснити дивну пасивність місцевої влади та правоохоронців у діях до врегулювання цієї невизначеності?

Відповідь, на жаль, очевидна - залученість тієї чи іншої з представників «еліт» в процес ..

Час від часу - пишуть журналісти, якщо їх не б'ють перед цим (або після) місцеві жителі. Час від часу - сигналять екологи. Час від часу - б'ють міліціонерів, вилучаються (або імітують вилучення) помпи старателів.
Маховик набирає обертів .. Бандитські розборки і перестрілки на місці імпровізованих родовищ стають системою .. На жаль і їх «великого щастя» місцева влада і правоохоронці стають частиною цього феодального світу. Кругова порука набирає силу, стає в позицію - з дрібного заробітку шахраїв - в позицію великих чорних грошей і системною проблемою для влади в країні ..
ЩО РОБИТИ.

Цю проблему не вирішити заміною дільничного міліціонера або цілого райвідділу. Міліціонер, який одержує зарплату 2400 грн. проти старателів і місцевих «заробляють» кілька тисяч доларів на місяць - слабкий. І прокурор. І сбушник. І сільський голова, і районний, і ..

Цю проблему не вирішиш силовим рішенням. Гігантський корупційний навіс і залученість десятків тисяч людей руйнують підкупом і зустрічним силовим тиском безсистемне «заборонне» силове вирішення ..

Я пробував - і міліціонерів міняв, і начальників - і не раз - не працює. Повторюся - бурштиновий моховик набирає обертів - термін повернення у вихідне стану ставав все коротше ...

Потрібно тільки системне державне рішення!

Швидке. Ясне для всіх - з чітко закріпленої зоною відповідальності.
Потрібно негайно прийняти пакет законів, що регулюють старательську діяльність. Дати можливість людям ЛЕГАЛЬНО заробляти на видобутку бурштину старательським працею.

Легалізувавши старательську діяльність - необхідно негайно обумовити екологічні умови і обмеження по процесу видобутку. Державні ліцензії на ділянки видобутку та технагляд обов'язкові! Інакше, ми отримаємо картину місячних кратерів і пост апокаліптичний пейзаж на величезних територіях всередині України.

Наполягаю на необхідності державної та (або) спеціально підконтрольної державі приватної скупці і сертифікації каменів (за прикладом золота). На ясних правилах визначити порядок оподаткування та імпорту бурштину з країни.
Частина зібраних податків направити на спеціальний режим охорони і контролю правоохоронців на «бурштиноносному» територіях. Смішно робити вигляд, що там, так само як і скрізь. Потрібна і спеціальна система, і більш висока вимогливість і більш висока зарплата.

На вирішення всіх цих питань - потрібна тільки КОНЦЕНТРАЦИЯ і ВОЛЯ.

* * *
Я не працюю в міністерстві екології, але винесу своє судження і свої пропозиції як невідкладний і критично важливих для країни в інститути влади.
Ми обговорювали це з Прем'єром на вихідних і, я знаю, що Прем'єр на найближчий Кабмін виносить в межах своєї компетенції, пакет доручень щодо врегулювання ситуації - але, це тактика і напівзаходи. Потрібно законодавче рішення!

Тому особисто і публічно звертаюся до Голови парламенту Володимиру Гройсману, готовий бути йому помічником у цьому. Потрібно! Потрібно хоч спеціальний день, хоч спеціальну сесію, але ПОТРІБНО невідкладної зібрати депутатів і сконцентрувати їх на прийняття пакету законів, що дають фундаментальні можливості для роботи (без вивертів) вертикалі виконавчої влади.

Всім, хто розуміє ризики і розуміє небезпеки для країни процесу неврегульованою видобутку бурштину - прошу сконцентруватися на системному вирішенні. Необхідний комплекс законодавчих рішень.

А як діяти далі - я знаю.

Де буду помилятися - Ви підкажіть і допоможете!


Читати також:

ВІДЕО: Як у лісах Рівненщини "миють" бурштин [+Відео]

Розбірки року - бурштинові війни на Рівненщині [ВІДЕО]

Правда про нелегальний видобуток бурштину на Рівненщині [БЛОГИ]





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ