Ми у Facebook
26.06.2015, 20:15

Рівнянка руйнує міфи про роботу адвоката та юриста

Діяльність адвоката, надання адміністративних послуг та судові засідання – це теми, які нині цікавлять багатьох. Адже неодноразово нам потрібні фахові консультації спеціалістів, щоб вирішити ті чи інші питання.
Саме тому провідний адвокат Рівного Оксана Муравська поділилася з читачами журналу „ВІТАЄМО!” корисними порадами, які стосуються сфери юриспруденції, а також спростувала чимало міфів, що існують щодо цих галузей.

– Чимало стереотипів щодо професії адвоката та юриста створено через телебачення. Розкажіть, як на вашу думку, чи корисні ці програми для населення і що спільного між телепрограмами та реальністю?

– Ці програми є позитивними, бо ведуть просвітницьку діяльність у правовій сфері, щоб населення мало навички правової освіти, і вони дають ідеальну картинку, яка має бути і передбачена законом. Наш же юридичний побут часто не досягає того ідеального рівня, але ми завжди намагаємось його вдосконалювати. Ми хочемо, щоб населення було освічене і знало свої права та як ними користуватися. Важливо, щоб люди вміли вчасно звертатися за правовою допомогою і водночас пам'ятали про свої обов'язки та їх виконання.

Адже будь-яке право людини закінчується там, де починається право іншої людини. У принципі, ці програми є позитивними в рамках правової освіти. Це потрібно, щоб люди мали уявлення про суд та як повинен бути влаштований процес. Ці програми побудовані на зразок чіткого дотримання прав сторін та дотримання тої ідеальної моделі, коли є змагальний процес.

– В розвинених країнах Європи є нормою, коли родина має свого адвоката та юриста. Ви, як практик, помітили таку тенденцію в Україні та в нашому місті, зокрема?

– Для мене та колег — це мрія, яку ми хочемо втілити. Адже повинен бути сімейний лікар та сімейний адвокат, який знає всі особливості бізнесу, який, з дотриманням конфіденційності, підкаже та попередить випадки, які можуть мати негативні наслідки для людини та для її бізнесу. В Європі працюють на профілактику проблеми, а у нас вже працюють на її вирішення та розв'язку наслідків. В Україні звертаються до юристів тоді, коли вже йде судовий розгляд чи коли суди вже пройшли, і це не перша інстанція, і ти розумієш, що багато вже втрачено. Ти розумієш, що міг людині допомогти, але потрібно було звертатися раніше. Люди не розуміють, що до такої ситуації можна було б не довести.

Треба порадитися перед тим, як щось чинити, адже люди часто не знають про свої права та можливості. Позитивний момент Європи в тому, що у них іде прогрес у правовій сфері та без адвокатів вони не підписують жодного документа, йдуть укладати угоди разом з юристом, щоб той перечитав та пояснив у зрозумілій формі про те, що людина забов'язана робити і на що має права.

– Чому, на вашу думку, так відбувається. Можливо знову через стереотипне мислення, що ці послуги дорого коштують?

– На мою думку, взагалі існує чимало стереотипів, які збереглися ще з Радянського Союзу. В нас люди вважають, що це дуже дорого. Вони обмежують себе в якісних послугах і вважають: якщо є вивіска “адвокат”, то це обов'язково дорого і тільки ви переступаєте поріг, у вас відразу ж просять гроші. Зазвичай це не так – у будь-якій справі адвокат іде назустріч клієнту. При вирішенні вартості послуг адвокат може враховувати матеріальний стан клієнта, сама справа та її перспективність і ніхто не є тим, хто буде знімати останню сорочку з людини.

Я, наприклад, практикую навіть надання юридичних консультацій безкоштовно, коли бачу, що людина не має матеріальної можливості оплатити кошти. Людина може просто компенсувати мінімальні витрати: папір, послуги перевезення чи інші витрати. А за самі послуги кошти не беру, бо людині хочеться допомогти. Держава докладає зусиль, щоб змінити ці стереотипи: запроваджена система безоплатної правової допомоги, первинна правова допомога надається управлінням юстиції, і людині розкажуть мінімальний обсяг юридичної інформації та пояснять, як краще діяти чи до кого звернутися. У нас також діє вторинна безоплатна допомога, відкриті регіональні центри у всіх областях та у всіх районах. Зараз така допомога надається тільки в кримінальних справах, але в майбутньому таку безоплатну вторинну допомогу планують надавати ще й у цивільних та адміністративних справах.

– Нині ми часто говоримо тезу, що прагнемо змін та мріємо жити по-новому, як можете оцінити, відбулися певні зміни в правовому полі держави?

– Напевно, минуло ще надто мало часу, щоб говорити про кардинальні зміни. Змінилося світосприйняття людей. Вони починають розуміти, що все залежить не від когось, а від тебе самого. Якщо тобі потрібен правовий захист, то потрібно діяти, а не чекати. Судова система ще поки не показала великого рівня змін. Але ми бачимо багато позитиву в цьому напрямку і віримо, що ми будемо рухатися до стандартів європейських країн та забезпечувати належним чином права людини та побороти стереотип, що на першому місці – держава, а людина є вторинним. Ми хочемо побудувати суспільство так, щоб людина і її права були на першому місці.




– Як діяти, коли ви знаєте, що людина винна, та все одно мусите її захищати. Як ви впоралися з подібними ситуаціями?

– Специфіка роботи адвоката в тому, що ми навіть у найбільшому злочинцеві повинні бачити людину. Якщо клієнт винен, він зізнався в цьому, то твоє головне завдання – працювати так, щоб мінімізувати негативні наслідки, які людина може мати за скоєння того чи іншого злочину. Ти працюєш на те, щоб строк засудження був мінімальним, щоби в людині знайти позитивні характеристики, пояснюєш йому його права, і він має їх використати. Кожен має право на помилку, і саме виправлення цієї помилки та перевиховання людини – це і є суттю кримінального правосуддя. Щоб не знищити людину, а щоб надати їй можливість переосмислити її помилки та понести передбачене законом покарання.

– А якщо говорити про улюблені ваші справи, то яким надаєте перевагу? Можливо, цікаво розбиратися у сімейних справах та чварах?

– Якщо говорити про сімейні справи, то я, чесно кажучи, їх не дуже люблю. Бо це втручання в приватне життя і ти стаєш заручником обставин і тобі часто розповідають такі речі, які часто навіть тобі не хочеться знати. Не люблю категорію справ про стягнення аліментів, бо я впевнена, що життя по-різному складається і можна розлучатися. Але на перше місце потрібно все одно ставити інтереси дитини незалежно від власних амбіцій чи образ. Але, на жаль, так в реальному житті не складається. Батьки сваряться, а страждають діти. Ми не відмовляємо людям, але не люблю я таких справ.

– Які ж тоді любите? Де більше треба працювати з документами?

– Люблю цивільні справи, адміністративні, господарські, податкові, які мають менше особистого. Хоча цікаво вести і кримінальні справи, коли ти навіть сам маєш багато чого зрозуміти та переосмислити. У кримінальній юстиції нам є ще до чого прагнути. Україна подає чимало справ до Європейського суду з прав людини і часто Україна програвала ці справи через те, що не було належного забезпечення прав людини українським законодавством, українським правосуддям, іншими державними органами. Ми прагнемо того, щоб піднятися і щоб наші громадяни з гордістю говорили, що ми живемо в Україні. Щоб ми жили в країні, де виконуються закони, коли люди знають права та обов'язки і вимагають такого ж виконання обов'язків від інших.

Адвокат Оксана Муравська
М. Рівне, вулиця Академіка Грушевського, 77, офіс 410
Телефон +380 (66) 107 62 90, +380 (67) 362-41-62







На правах реклами