Ми у Facebook
30.06.2015, 08:45

Цукати з вишні та черешні - рецепти [+ПОРАДИ]

Поради від рівнянки пані Галі, як самим приготувати смачні натуральні солодощі - набагато корисніші й у рази дешевші, ніж магазинні цукерки та заморські «сухофрукти».
На 1 кг стиглих соковитих вишень без кісточок – 0,5 кг цукру, 100 г води.

1. Вишні помийте, видаліть кісточки (якщо немає спеціального пристосування, можна це зробити за допомогою класичної шпильки для волосся).

2. Зваріть з води та цукру сироп. Зніміть піну й одразу ж киплячим залийте вишні. Залишіть ягоди на ніч, щоб пустили сік. Не забудьте накрити кришкою, щоб не завелася на кухні фруктова мушка )

3. Наступного ранку злийте сік, що утворився, і закип’ятіть. Це займе якихось 5-6 хвилин. Знову залийте вишні киплячим сиропом. Залишіть, поки повністю охолонуть. Повторіть цей процес ще кілька разів, поки вишні не почнуть вкриватися кристаликами цукру.

4. Якщо немає терпіння – просто зцідіть вишні, викладіть їх на чисте деко, встелене пергаментним папером, й підсушіть у ледь теплій духовці при температурі не вище 40 градусів або покладіть десь у тепле місце чи на шафу.


5. Коли вишеньки підсохнуть, як вам потрібно, складіть їх у скляну банку. Якщо трохи липкі, ягідки краще обкачати у дрібному цукрі або цукровій пудрі. Використовуйте замість цукерок, для прикрашання кондитерських виробів та десертів або для випічки (кексів, печива, тортів, замість ізюму).


ЦУКАТИ (польське cukaty, від нім. Sukkaden) – зварені в сиропі, підсушені зацукровані шматочки фруктів, ягід, овочів, які можна зберігати тривалий час і використовувати для випічки, десертів.



Поради пані Галі
Так само можна приготувати цукати з черешні. Однак для цього підходять не всі сорти. Інакше смак засушених й зацукрованих плодів буде нудним, без цікавої нотки. Можна експериментувати й заливати черешні, які не мають смаку, гарячим вишневим або вашим улюбленим малиновим, полуничним, смородиновим соком.

Якщо черешні свіжі, але з "м'ясом", тобто червиві, я їх спочатку заливаю підсоленою холодною водою. Через деякий час білі личинки вишневої мухи спривають на поверхню. Коли ж ця процедура не допомагає, просто виймаю кісточки або розламую черешеньки на дві половинки (зазвичай личинки на кісточці біля плодоніжки), виймаю кісточку, викидаю личинку. Складаю почищені черешні у красиві скляні салатнички й пропоную своїм близьким "десерт для лінивих". Якщо черешні у гіршому стані й починають вже псуватися - "щоб дороге добро не пропадало", з цілих половинок готую варення-"п'ятихвилинки", компоти-асорті...

Цукати з ягід приготувати трохи складніше, але можна. Для цього треба брати крупні, тверді, трохи недозрілі, але вже яскраві й солодкі полуниці, малину, аґрус. Підійдуть крупні ягоди чорної смородини та її гібрид з аґрусом - йошта.

Як приготувати цукати з полуниць

Не полінуйтесь приготувати свої, українські "родзинки", прибережіть їх, щоб наступного року здивувати гостей фірмовим печивом на Різдво та неймовірно смачною паскою на Великдень!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рецепти на зиму: заморожені ягоди з цукром і «п`ятихвилинки» без цукру

Що можна зробити з сухими мандариновими та апельсиновими шкірками?

Ягідне літо: 7 рецептів домашніх заготовок





На правах реклами