Ми у Facebook
01.07.2015, 12:30

Як жителі Рівненщини можуть узаконити самобуди

Безкоштовно та без штрафів тепер можуть узаконити свої самобуди усі жителі Рівненщини. Під так звану „будівельну амністію” підпадають житлові, дачні, садові будинки, а також гаражі та сараї, які було збудовано з 1992 по 2011 роки.

Про те, як покроково провести легалізацію самобудів ми дізналися у начальника Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Рівненській області Ігоря Мічуди.

Навесні в Україні почала діяти так звана «будівельна амністія». Мова йде про те, що Міністерство регіонального будівництва видало наказ №79, який дозволяє ввести самобуди в експлуатацію за спрощеною системою.  Це доступний та швидкий спосіб легалізувати самочинні будівництва, якщо будівельні роботи відбувалися в період з 5 серпня 1992 по 12 березня 2011 року і не порушують державних будівельних норм щодо розміщення об’єкту.

Досить складна дозвільна система, яка існувала до 2011 року, завадила багатьом людям будувати легально. Саме для того, щоб врегулювати цю ситуацію і запроваджена будівельна амністія. 

- По всій нашій країні та в області, зокрема, є велика кількість будинків, присадибних будівель, які були створені без будь-яких дозволів на будівництво. Тому зараз є можливість виправити цю ситуацію та легалізувати ці самовільні забудови, - говорить начальник управління ДАБІ у Рівненській області Ігор МІЧУДА. – Спрощена система дозволяє людям швидко пройти процедуру «легалізації» та отримати документи на право власності.

Як рівняни можуть безкоштовно узаконити самобуд


Об’єкти будівництва, які потрапляють під будівельну амністію:


1. Індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди;
2. Громадські будинки І та ІІ категорій складності;
3. Будівлі і споруди сільськогосподарського призначення І і ІІ категорій складності.

Для легалізації самосудів площею до 300 кв.м. треба пройти зовсім не складні три кроки.

 — Спочатку людина звертається у БТІ або до будь-якого іншого експерта і він робить оцінку. До слова, на Рівненщині є 20 БТІ: 10 знаходяться у Рівному і ще 10 – в районах. Після цього видається технічний паспорт з відміткою про технічне обстеження, - пояснює Ігор МІЧУДА. - З цим документом власник іде до Держадхбудінспекції. Тут треба надати документи на землю, технічний паспорт та заповнену декларацію про готовність будинку до експлатації. Останній крок – реєстрація права власності. І як результат – узаконення самобуду.

Така ж система діє і для самобудів площею понад 300 кв. м. Лише один нюанс - їм потрібно ще пройти технічне обстеження у фахівців. Його можуть проводити будь-які організації або експерти з техобстеження.

Ігор Мічуда закликає усіх жителів області, які ще не знали про цю спрощену систему чи не поспішають узаконювати самобуди, зробити це якнайшвидше. Адже легалізувати самобуди 1992-2011 років за спрощеною процедурою можна до кінця 2015 року. Усі заяви та документи подані до 31 грудня будуть обов’язково розглянуті. Проте начальника управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Рівненській області хвилює те, що за два місяці існування постанови узаконила самобуд на Рівненщині тільки одна особа і ще кілька приходили за консультаціями.

Які потрібні документи, щоб узаконити «самобуд»

Закликаю усіх не чекати до грудня, а приходити до нас за консультаціями та узаконювати самовільні будови, адже в іншому випадку мешканці області будуть сплачувати штрафи за незаконні об’єкти будівництва, - резюмував Ігор МІЧУДА.

Тому, тим, хто не проведе узаконення за спрощеною системою повинні будуть звертатися до ДАБІ, просити про перевірку і тільки після цього архітектори перевірятимуть будівлю на відповідність проекту, перш ніж дати своє погодження.

ЯКІ ПАКЕТИ ДОКУМЕНТІВ ПОТІБНІ,ЩОБ УЗАКОНИТИ САМОБУДИ:

Для  того щоб узаконити самочинне будівництво житлового будинку до 300 кв. м.  слід зібрати наступний пакет документів:

1.Заяву.
2. Два примірники заповненої декларації про прийняття об’єкту в експлуатацію (скачати бланк документу можна на сайті ДАБІ в розділі «Бланки документів»).
3. Засвідчені у встановленому порядку копії документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об’єкт. Та копію технічного паспорта (з відміткою про проведене технічне обстеження).
Порядком передбачена можливість використання технічних паспортів, складених до набрання чинності Порядку, а також звітів про проведення технічного обстеження, складених у період з 29 квітня 2013 року до набрання чинності вказаним Порядком.

Для легалізації будинку площею більше 300 кв. м. або іншого об’єкту слід зібрати наступний пакет документів:

1. Заяву;
2. Два примірники заповненої декларації про прийняття об’єкту до експлуатації;
3. Звіт про проведення технічного обстеження об’єкта з інформацією щодо можливості його надійної та безпечної експлуатації;
4. Засвідчені у встановленому порядку копії документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об’єкт та копію технічного паспорта.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ