Ми у Facebook
03.07.2015, 12:45

У Рівному експерти запропонували, як поліпшити законодавство про місцеві вибори

2 липня в приміщенні готелю «Мир» у Рівному відбулося громадське обговорення змін до законодавства про місцеві вибори в Україні та можливі шляхи його поліпшення.
Зокрема, експерти, громадські активісти, депутати місцевих рад, представники політичних партій та ЗМІ Рівненщини обговорили законопроект № 2831-3, який був прийнятий Верховною Радою України в першому читанні 18 червня 2015 року.

Як повідомив директор РОГО «Комітет виборців України» Олексій Горецький, метою обговорення є залучення найширшого кола фахівців громадянського суспільства, а також представників усіх зацікавлених сторін до процесу реформування виборчого законодавства, створення умов для встановлення діалогу між законодавцями, громадськими експертами, виборцями і суб`єктами виборчого процесу.

Керівник правових програм Рівненського КВУ Микола Глотов презентував основні новації підтриманого у першому читанні законопроекту № 2831-3. Серед них, впровадження пропорційної виборчої системи з преференціями при виборах депутатів обласних, районних, міських рад. При цьому, зберігається мажоритарна виборча система при виборах депутатів сільських, селищних рад, а також для сільських, селищних, міських голів та старост. Особливістю законопроекту є також впровадження двотурової системи виборів міських голів у містах з кількістю виборців більше 90 тисяч. На Рівненщині під таку категорію підпадає лише обласний центр. Також передбачається зменшення кількісного складу в місцевих радах.

В ході обговорення присутні висловилися за те, щоб надати можливість партіям висувати на один округ лише по одному кандидату в депутати у відповідну раду, а не по два, як це передбачено в законопроекті.

А депутат Рівненської районної ради Дмитро Сільман запропонував зменшити виборчий бар’єр для політичних партій з 5%, як визначено законопроектом, до 3%. Такі зміни дозволять підвищити можливості потрапляння до місцевих рад молодим політичним силам.

Під час дискусії чимало пропозицій також стосувалися вдосконалення питань формування та діяльності виборчих комісій. Так, голова Рівненської міської ТВК Лариса Дем’янова вважає, що 15 днів для роботи дільничної виборчої комісії з моменту її створення – це занадто мало часу. Тож було запропоновано врегулювати цю проблему, збільшивши строки початку повноважень ДВК за 25-30 днів до дня голосування, а не 15, як це передбачено в законопроекті.

Олексій Горецький також запропонував обмежити право суб’єктів подання кандидатур до складів виборчих комісій на заміну членів комісій пізніше, як за 7 днів до дня голосування. При цьому, надати право таким суб’єктам лише відкликати свого члена комісії. Це дозволить змінити негативну практику масових замін у складах виборчих комісій з ініціативи суб’єктів подання.

Голова Рівненської обласної виборчої комісії Іван Долганський у свою чергу вніс пропозицію дозволити суб’єктам подання до складів територіальних виборчих комісій право на їх заміну лише в перший тиждень з дня їх створення.

Також було запропоновано збільшити виплати членам виборчих комісій, які працюватимуть на громадських засадах й отримуватимуть оплату лише за дні голосування, до не менше 25% від розміру мінімальної заробітної плати за один день роботи.

Голова Рівненського Громадського контролю Дмитро Якимець запропонував впровадити механізм, відповідно до якого кандидат чи політична партія могли б офіційно мотивувати спостерігачів та агітаторів зі свого виборчого фонду, сплачуючи податки і т.д. На його думку, це мало б вивести з тіні фінансову сторону виборів щодо цього питання.

Директор Офісу реформ Руслан Сивий заявив, що на сьогодні реформування виборчого законодавства повинно проходити разом із адміністративно-територіальною реформою. За його словами, питання добровільного об’єднання громад вже спізнюється в строках і місцеві вибори, на жаль, заважають цьому процесу. До початку виборів є надія, що частина громад Рівненщини таки об’єднається. Однак поки що чітко не зрозуміло, як будуть проводитися вибори в таких об’єднаних громадах.

Крім Рівного, такі обговорення відбулися майже у всіх регіонах України. За їх результатами будуть зібрані та узагальнені пропозиції експертів і згодом подані народним депутатам на розгляд.

Захід був організований ВГО «Комітет виборців України» спільно з Рівненським КВУ за підтримки уряду Королівства Нідерландів у рамках проекту: «Кампанія на підтримку нового закону про місцеві вибори та сприяння забезпеченню громадського порядку на виборчих дільницях, а також моніторинг виборчого процесу протягом місцевих виборів 25 жовтня 2015 року».

До теми:

Верховна Рада прийняла за основу законопроект про місцеві вибори

Місцеві вибори відбудуться за відкритими списками

- Місцеві вибори відбудуться 25 жовтня, - Петро Порошенко





На правах реклами