Ми у Facebook
20.07.2015, 09:45

Як рівненчанам обрати управителя будинку

Із 1 липня вступив в дію Закон України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку". Мешканці мають рік, щоб визначитися з формою управління або обрати управителя.
Як визначитися з формою управління
Для початку потрібно створити ініціативну групу (не менше трьох осіб). Обрати кандидатуру майбутнього управителя. Після цього організувати проведення зборів, на яких визначити, чи буде створено ОСББ чи обрати управляючу компанію. Якщо ж обираєте управляючу компанію, то потрібно визначити розмір квартплати.

Закон про багатоповерхівки: "убивця ЖЕКів" чи комунальне рабство?

Як створити ініціативну групу
Групу може створити будь-хто, головне щоб було бажання брати участь у житті свого будинку. Склад ініціативної групи остаточно затверджується загальними зборами будинку. Учасники ініціативної групи беруть на себе зобов’язання щодо організаційних моментів та спілкування з управителем.


Як повідомити про проведення зборів

Про проведення зборів мешканці будинку повинні бути повідомлені не менше ніж за десять днів. Інформацію про збори варто розмістити на дошках оголошень у вашому будинку.

Держава більше не обслуговуватиме багатоквартирні будинки [КОМЕНТАРІ+ІНФОГРАФІКА]

Як провести збори
Учать у зборах можуть взяти всі охочі мешканці будинку. Присутні повинні обговорити питання щодо подальшого обслуговування будинку і більшістю голосів визначитися – чи відбудеться об"єднання в ОСББ. ЧИ будинок на рік переходить на обслуговування управляючій компанії.
Результати зборів оформлюються протоколом, який підписують всі присутні власники приміщень у будинку, які не були присутні на зборах. Після зборів передбачена процедура проведення письмового опитування серед тих власників приміщень у будинку, які не були присутні на зборах.

Що робити далі
Один із примірників протоколу разом із результатами письмового опитування надається у міськвиконком, який знімає будинок з балансу та передає на обслуговування або управляючій компанії або ж новоствореному ОСББ.
Через рік всі будинки, які не визначилися з формою управління, комусь передадуть. Але тоді уже не буде можливості обирати.

Об'єднання співвла́сників багатокварти́рного буди́нку, або ОСББ — (юридична особа, створена для представлення спільних інтересів об'єднань) це неприбуткова юридична особа, створена власниками житлових та нежитлових приміщень для спільного користування, утримання та управління своїм будинком та прибудинковою територією, а також для юридичного оформлення їхніх майнових прав на будинок та прибудинкову територію.

У Рівному 88 тисяч власників житла.
З них 15тисяч – приватний сектор
14 тисяч – ОСББ.
59 тисяч ще мають визначитись з формою управління.





На правах реклами