Ми у Facebook
17.07.2015, 17:15

Рівненських вдів позбавили статусу, який мав бути пожиттєво

Рівненські вдови загиблих військовослужбовців вже майже два роки намагаються побороти несправедливість, з якою стикнулися у владних кабінетах. Жінок незаконно позбавили статусу, який їм гарантовано надала держава.
Здавалося би, все просто – чиновники зробили помилку і мали б її виправити. Але після першого задоволеного на користь вдів позову й обіцянки не перешкоджати у відновленні статусу, жінок знову викликали до суду… на апеляцію.

До редакції "ОГО" звернулися рівнянки Л.Гаврон, Е.Глущик, П.Процун, Л.Фаліон, Т.Меліхова, Л.Угнитович, Л.Ігнатович – вдови загиблих військовослужбовців, яких позбавили низки пільг та надбавок, визнавши недійсними видані їм раніше посвідчення "Члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни". Жінок позбавивши статусу, який їм обіцяли надати пожиттєво. Вражає і той факт, що цей випадок є одиничним у всій Україні, адже в інших містах подібних ситуацій не траплялося.

Чому у рівненських вдів загиблих військовослужбовців забрали пільги?

– Ми переконані, що комісія з розгляду питань, пов’язаних зі встановленням статусу члена сім’ї загиблого, управління праці та соціального захисту населення Рівненського міськвиконкому, вчинила незаконно, коли позбавила нас статусу, – пояснює рівнянка Любов ГАВРОН. – А тепер вони бояться визнати свою помилку, що хотіли зекономити кошти за рахунок незахищених верств населення.

У Законі України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” мова йде про те, що права та пільги для цих категорій осіб не можуть бути відмінені без рівноцінної їм заміни. Цитуємо статтю 2 цього закону: “Права та пільги для ветеранів війни і членів їх сімей, встановлені раніше законодавством України й законодавством колишнього Союзу РСР, не можуть бути скасовані без їх рівноцінної заміни”.

Крім того, цією ж статтею чітко передбачено, що будь-які нормативні акти органів державної влади чи місцевого самоврядування, які могли б припинити дію цих пільг є неправомірними: “Нормативні акти органів державної влади та органів місцевого самоврядування, які обмежують права та пільги ветеранів війни, передбачені цим Законом, є недійсними”.

То яким же законом керувалися голова та члени комісії з розгляду питань, пов'язаних зі встановленням статусу згідно із Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантій їх соціального захисту" при Рівненському міськвиконкомі?! Це питання досі залишається відкритим.

Головне управління праці та соціального захисту населення Рівненської облдержадміністрації та Рівненський обласний військкомат надавали додаткові підтвердження правомірності користування членами родин загиблих військовослужбовців пільгами, передбаченими законом (наприклад, Лист Рівненського обласного військкомату від 29.07.2005 р. №411-ю та Лист Головного управлінням праці та соціального захисту населення Рівненської облдержадміністрації від 17.08.2005 р. №06-Г-672). Проте, 1 березня 2010 року Міністерство праці та соціальної політики України чомусь змінило свою позицію.

Про що свідчить новий лист №164/0/15-10/014, яким скасовує дію листа від 26.10.1998 року №3/1589-05-3. Цей момент саме й використала комісія, яка обґрунтувала зняття пільг тим, що, мовляв, жінки не надали їм документи, які підтверджують приналежність померлих чоловіків до осіб, визначених в статтях 6, 7 Закону (мова про який йшла вище).

Проте Мінсоцполітики у своїй відповіді від 14.11.14 року чітко надало пояснення, згідно з яким  жінки “не забов’язані повторно доводити свою належність до відповідних категорій осіб”.

Комісія при Рівненському міськвиконкомі зловживає службовим становищем?

З метою оскарження неправомірних дій Управління праці та соціального захисту населення Рівненського міськвиконкому (в тому числі й щодо створення Комісії для розгляду питань, пов’язаних зі встановленням статусу члена сім’ї загиблого), жінки неодноразово зверталися на Гарячу урядову лінію, до різних державних органів та посадових осіб, правоохоронних органів, суду – але в цілому отримували беззмістовні “відписки”, які не містили чітких відповідей на поставлені ними запитання. Цю проблему  обговорювали безпосередньо під час особистих прийомів у міського голови м.Рівного – В.Хомка, під час сесій Рівнеради, на зустрічах з головою та заступниками Рівненської обласної державної адміністрації.

– Ми маємо відповіді від Міністерства соціальної політики, Прокуратури Рівненської області, Генеральної прокуратури, Рівненського обласного військового комісаріату і сотні інших документів. Здавалося б, всі розуміють проблему й на нашому боці, проте “віз і нині там”, – розповідає рівнянка Людмила ФАЛІОН. – Нас підтримують і нардепи, й обласна рада, але питання досі не вирішено. Шкода, що багато людей, які з нами починали цю справу, щоб відновити справедливість, вже не дочекаються того часу, коли це питання дійде до свого логічного завершення і наші права буде відновлено.

Жінки не втрачають віри в те, що після такого значного періоду поневірянь їм все-таки вдасться відновити справедливість. Вони не збираються зупинятися на півдорозі, адже це справа насамперед навіть не матеріальна, це справа честі, гідності та вічної пам’яті загиблих військових…





На правах реклами