Ми у Facebook
18.07.2015, 18:30

Як підготувати дитину до народження ще одного малюка

Джерело фото: info-mir.com.ua

Народження другої дитини - важлива подія в житті не лише батьків, а й старшого малюка. Для того, щоб поява нового маленького члена сім'ї не стала травмою для дитини, її варто заздалегідь підготувати.
Хочете ви цього чи ні, але у більшості дітей народження ще однієї дитини викликає ревнощі. Різниця в тому наскільки інтенсивними будуть їх прояви. Тому перш ніж друга дитина з'явиться у вашій родині, добре підготуйте старшу до її появи.

Якщо вам доведеться віддати старшу дитину в дитячий садок або перевести спати в іншу кімнату, зробіть це за кілька місяців до появи другої дитини або через кілька місяців після. Головне, щоб ці події (народження другої і відправка в садок першого) не співпали, оскільки первісток може вирішити, що через братика/сестричку від нього хочуть позбутися.

Не обманюйте дитину, не малюйте чудесних картин, розповідаючи, як їй буде весело, коли з'явиться братик/сестричка. Будьте чесні. Скажіть, що малюк прийде в цей світ зовсім маленьким і безпорадним, що йому буде дуже потрібна мама і її увага, що він буде багато плакати і спати, а потім поступово і повільно буде вчитися ходити і говорити і т.п. Важливо, щоб старша дитина не була розчарована, коли замість веселого, що бігає і грає братика з пологового будинку принесуть малесеньку плачучу грудочку, яка навіть оченята рідко відкриває, не те що бігає і грається.

Підкреслюйте, що старший син/дочка - це ваш помічник/помічниця. Кажіть, що без його/її допомоги вам не впоратися. Тільки потім після того, як народиться друга дитина, не змушуйте першого вам допомагати. Просіть, переконуйте, але не змушуйте.

Радьтеся з первістком про те, яке ім'я вибрати для майбутнього братика/сестрички, якого кольору одяг купити, де стоятиме ліжечко і т.п. Поважайте його думку і постарайтеся її врахувати, навіть якщо вона не збігається з вашою. Це допоможе дитині відчути себе потрібною.

Після того, як народиться малюк, постарайтеся викликати у старшого інтерес до нового члена сім'ї. «Подивися, який він крихітний!», «Як смішно він сопе!» Якщо ви не побачите особливої симпатії первістка до братика/сестрички, не турбуйтеся. З часом все зміниться.

Нехай поява ще одного малюка не порушить ваші традиції і звичаї зі старшою дитиною. Продовжуйте разом читати перед сном, гуляти і робити уроки. Нехай у цей час немовля побуде з татом чи у вас на руках, але ваша увага має бути і зі старшою дитиною.

Статті до теми:

Як навчити дітей самостійності?

Готуємо дитину до школи: рекомендації психологів

Як організувати сімейні вихідні: 8 ідей





На правах реклами