Ми у Facebook
19.07.2015, 11:00

Майстриня з Рівненщини розповіла про секрети писанкарства [+Фото]

Любов Бородавко - відома у Рівненському краї та за його межами писанкарка. Найбільшої ж майстерності пані Любов досягла у виготовленні великодніх яєць-дряпанок.
Любов Бородавко народилась посеред карпатських гір у селі Розлуч Турківського району Львівської області. Але зустріла своє кохання на Поліссі, вийшла заміж та залишилась проживати на Сарненщині.

Традиції писанкарства передавались в її родині від покоління до покоління. Сама Любов Бородавко навчилася цьому, просто споглядаючи, як до Великодня яйця розписує її мати:

– Я ніколи не вчилася у мами спеціально. Коли була маленька, сідала коло мами і дивилась, як вона малює воском. Я їй постійно казала: “Мамо, коли я виросту така як ви, то буду робити так само!”, а вона у відповідь гладила мене по голівці й тихо говорила: “Будеш, доцю, будеш…” Тоді вдома я ніколи не малювала писанки, але коли переїхала на Полісся, вийшла заміж, створила сім’ю, ось тоді почала опановувати мистецтво писанкарства, – говорить відома майстриня.

Любов Бородавко на першому туристичному фестивалі "У гості до українців"
Любов Бородавко на першому туристичному фестивалі "У гості до українців"


Розписувати великодні яйця пані Любов почала у вісімдесяті роки. Та згодом писанок їй стало замало – майстриня не могла передавати все те, що вона хотіла, просто розписуючи, й почала опановувати делікатну техніку створення дряпанок.



Більше фотографій писанок майстрині в медіагалереї OGO.ua

Спочатку майстриня бере сире яйце, фарбує його, чекає, поки підсохне, сідає за стіл, обов’язково читає молитву та починає працювати. Орнаменти й візерунки для своїх дряпинок майстриня бере не тільки традиційні, вона може переносити на яйця орнаменти, що знаходить у навколишніх предметах, наприклад з тюлі, серветок, хустинок – все, що бачить навколо, все переносить на дряпанки. У свої маленькі шедеври майстриня також “вплітає” українські орнаменти, що зазвичай використовують у вишивці. Для видряпування візерунків Любов Бородавко застосовує скальпель, а голку та інколи ножиці – все залежить від самого візерунку:



– На вишкрябування одного курячого яйця я витрачаю дві з половиною години, а от з гусячим довше – можу працювати і цілих п’ять годин, – розповідає відома писанкарка.

БІЛЬШЕ ФОТОГРАФІЙ

Цікаво, що діти самої Любові Бородавко в дитинстві не надто виявляли інтерес до писанкарства, а ось онуки – навпаки.

– Мої діти ніколи не навчалися у мене, напевне, їм було не так потрібно, вони всі гарно малюють, але писанками не займаються. А от мої онуки – то інша справа. Їм це цікавіше. Тобто традиція продовжується передаватися далі по сімейній лінії, – посміхається відома майстриня.

Читайте також:

Рівненська майстриня мріє про ляльку у вигляді писанки [+Фото]

Майстриня з Рівненщини вразила столицю прикрасами з... трави [+Фото]

Рівненщина туристична завітала на фестиваль до Києва [+Фото]






На правах реклами