Ми у Facebook
20.07.2015, 16:15

Вручення повісток в громадських місцях є цілком законним, - Генштаб

Днями на Сарненщині місцевим жителям вручали повістки у лісі та у місцях відпочинку.
Такий візит військових обурив відпочиваючих: рознервував декого з них, що переросло у чималий конфлікт, передає "Рівне інформаційне".

Сарненський "койот" очолив спецрозділ у зоні АТО [+ІНТЕРВ'Ю]

Цей факт не спростовують, але і не підтверджують самі військові.

«Теоретично таке могло статися, але мені про це, поки що, нічого не відомо, – запевнив майор Регіонального медіа-центру Міноборони Олександр Гайн. – В Північних районах області непатріотично та дуже погано ставляться до мобілізації. У нас там були випадки незадоволення, та навіть погроз на адресу військових, котрі приносили повістки».

В свою чергу представник Генерального штабу ЗСУ заявив, що вручення повісток у громадських місцях є цілком законним.

Скільки триватиме шоста хвиля мобілізації

Для кращої роботи з призовниками створюється реєстр військовозобов'язаних і призовників, в якому будуть використані дані фіскальної, міграційної та прикордонної служб, а також база виборців України. У Генштабі припускають, що з її допомогою вдасться скоротити число бажаючих відкосити на 90%.

"Вже є майже 400 судових рішень за ухилення від мобілізації. Посадили 4-5 чоловік. Це неправильно, тому що люди повинні бачити наслідки невиконання закону", - говорить замначальника мобілізаційного відділу Генштабу ЗСУ Олександр Правдивець.

Нагадаємо: Хто не підлягає під мобілізацію у 2015 році [ІНФОГРАФІКА]

У Генштабі наполягають, що вручення повісток на вулицях або в інших громадських місцях є цілком законним. "Це абсолютно законно. Причому не тільки на вулицях, але також в транспорті і в будь-яких інших громадських місцях. Відповідно до закону про військову службу і військовий обов'язок, в населених пунктах, де немає військкоматів, мобілізацією займаються місцеві органи влади, підприємства та установи. Там, де є військкомати, в мобілізації можуть задіюватися і військкомати, і підприємства, і установи, включаючи ЖЕКи. Воєнком, наприклад, достатньо передати до ЖЕКу письмове розпорядження з прізвищами мешканців і вимогою забезпечити їх явку", - сказав Правдивець.

Рівненщина: за ухилення від мобілізації п'ятеро березнівчан підуть під суд

"Іншими словами, майстер ЖЕКу і двірник, знаючи, де живе громадянин, можуть прийти до нього і сказати: "Шановний Іване Івановичу, завтра вас викликають до військкомату". Якщо співробітники ЖЕКу після цього розпишуться в протоколі про те, що вони ходили оповіщати, їх слова матимуть процесуальну значущість, наприклад, в адміністративному розслідуванні за фактом неявки до військкомату. Так що не треба думати, що викликати можуть тільки через повістку з підписом воєнкома", - додав він.

Представник Генштабу також відзначив велику кількість ухилень від служби за допомогою медкомісій. "Косять в основному як раз по здоров'ю. Але з лікарями і якимись посадовими особами призовники однозначно домовляються за межами військкоматів. Як їх накрити? Це дуже складно. Бувають випадки, що військкомати довго шукають людину, а потім лікар списує її. Зараз ми вводимо єдиний державний реєстр. Там буде передбачено, щоб лікар, як в приватній клініці, кожен крок заносив до бази - які дослідження проводилися, коли це було, їх номери тощо. Тут тільки через стимуляцію особистої відповідальності можна чогось досягти" , - сказав він, передає ЛIГАБiзнесIнформ

Нагадаємо, зараз в Україні триває шоста хвиля мобілізації, яка, згідно з законом, повинна завершитися 17 серпня.






На правах реклами