Ми у Facebook
21.07.2015, 10:15

Як сплачувати земельний податок підприємцям, які мають тимчасові споруди

Податківці Рівного роз’яснюють нюанси податкового законодавства.
Статтею 28 Закону України „Про регулювання містобудівної діяльності” надано визначення тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, згідно з яким - це одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту.

Верховна Рада ухвалила закон про «будівельну амністію»

Розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади з питань будівництва, містобудування та архітектури.

Відповідно до наказу Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України „Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності” підставою для розміщення тимчасової споруди є Паспорт прив'язки тимчасової споруди.

Де у Рівному узаконити закінчене будівництво споруди

Пунктом 2.6 Порядку передбачено, що для оформлення паспорта прив'язки замовник звертається до органу з питань містобудування та архітектури із заявою щодо оформлення паспорта прив'язки ТС, до якої наряду з іншими документами надає схему розміщення ТС, що затверджена додатком 1 Порядку.

Про порядок сплати земельного податку фізичною особою

Додаток 1 Порядку містить форму схеми розміщення ТС із вказівкою площі земельної ділянки згідно з документами на землекористування. Тобто, перш ніж оформлювати паспорт прив'язки, суб'єкт господарювання має отримати документи на землекористування, і лише після їх отримання він може звертатися за оформленням паспорта прив'язки.

Документи, що подаються для отримання паспорта прив'язки, мають містити дані щодо розміру земельних ділянок, які вносяться на підставі отриманих суб'єктом господарювання документів на право користування земельною ділянкою.

Земельний податок в запитаннях-відповідях

Відповідно, внесення таких даних без наявних документів на право землекористування тягне за собою анулювання паспорта прив'язки.

Отже, якщо фізична особа — підприємець має паспорт прив'язки тимчасової споруди, то він повинен мати і правовстановлюючі документи на земельну ділянку (свідоцтво про право власності або користування чи договір оренди земельної ділянки) по яких розраховується плата за землю.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ