Ми у Facebook
21.07.2015, 09:45

На Рівненщині слідчі та експерти вдосконалювали свої знання (ФОТО)

15 липня, на базі тренінгового центру УМВС України в Рівненській області у селі Городок Рівненського району відбувся спільний навчально-практичний семінар працівників слідчих та експертних підрозділів.
Правоохоронців зібрали з метою вдосконалити взаємодію між слідчими та експертами при проведенні оглядів місць подій. Також пристуніх вчили засвоювати навики правильного застосування технічних засобів, виявляти, фіксувати та вилучати речові докази.



- Успіх розкриття та хід розслідування кримінальних проваджень в основному залежить від того, наскільки якісно і повно проведено огляд місця події, фіксація та вилучення речових доказів, - зазначив заступник начальника УМВС України в Рівненській області – начальник слідчого управління Дмитро Бабак. - Цей семінар додасть цінних знань і досвіду для ефективного розслідування кримінальних правопорушень.





Під час навчання працівники слідчих та експертних підрозділів проаналізували основні помилки, які допускаються під час проведення оглядів місць подій. Міліціонери розглянули види експертних досліджень, які проводяться в Науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі при УМВС, та основні недоліки, які допускають слідчі при винесенні постанов про призначення судових експертиз.



Заступник начальника Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС Олег Гайдук навів приклад, коли завдяки кваліфікованому проведенню огляду місця події міліціонери оперативно розкрили не лише кримінальне правопорушення, на подію якого виїхали безпосередньо, а й ще один злочин.



Мова йшла про розкриття крадіжки майна з фермерського господарства у селі Птича Дубенського району. Працівники міліції не обмежились оглядом лише безпосереднього місця події. Під час огляду прилеглої території експерт, за слідами значного розсипання сої, встановив ймовірне місце, де знаходився автомобіль, на який завантажили викрадені бобові та зернові культури. Під час подальшого відстеження слідів осипу, міліціонери виявили підозрілий автомобіль. У ході огляду транспортного засобу та господарства, з якого він виїхав, було виявлено викрадене. Крім того, під час огляду однієї з будівель експерт звернув увагу на значну кількість інструментів та акумуляторних батарей до автомобілів, що знаходились на одному місці, та згадав, що в лютому 2015 року було здійснено подібну крадіжку з фермерського господарства у селі Турковичі Дубенського району. Таким чином, завдяки кваліфікованому огляду місця події та злагодженим діям слідчо-оперативної групи, міліціонери розкрили відразу дві крадіжки.



- Під час проведення огляду місця події немає дрібниць, важливі усі деталі, - підкреслив Олег Гайдук. – Також ніколи не можна втрачати пильність і спостережливість. На місці події можуть знаходитись предмети, які становлять небезпеку життю та здоров’ю людей.






На правах реклами