Ми у Facebook
22.07.2015, 18:30

Мінімальний страховий стаж для пенсії [+ПОРАДИ]

Про що мають подбати рівняни далеко не пенсійного віку, щоб не втратити право на державну пенсію.
Мінімальний страховий стаж у 15 років дає право кожному громадянину розраховувати на державну пенсію по досягненні встановленого законодавством віку.

А що робити тим, хто навіть такого стажу не має, адже певний період працював без офіційного оформлення? Багато рівнян, яким ще досить далеко до пенсії, вже починають замислюватись про це. Чи правда, що вони не отримають навіть мінімальної допомоги від держави?

Як пояснюють у Пенсійному фонді України, відповідно до статті 26 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон), особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років і наявності страхового стажу не менше 15 років.

У випадку, якщо у людини не вистачає необхідного стажу, вона може укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Таким чином, період, за який сплачено внески (ЄСВ), буде зараховано до страхового стажу. Умови такої участі, розмір внесків і періодичність їх сплати визначаються відповідним договором.

Коло “добровольців” визначене статтею 12 Закону, а саме: особи, які досягли 16-річного віку і не належать до осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню відповідно до статті 11 цього Закону, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють на території України, громадяни України, які постійно проживають або працюють за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

У випадку, якщо людина не має 15 років страхового стажу, органи соціального захисту населення їй можуть призначити державну соціальну допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам”.

ДОВІДКА
Страховий стаж – період, протягом якого особа підлягала страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачувалися страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Начальник Пенсійного фонду в Рівненській області - про пенсії за новими правилами

Які зміни чекають на пенсіонерів Рівненщини з 1 квітня

У 2015 році змінився порядок перерахунку пенсій





На правах реклами