Ми у Facebook
26.07.2015, 09:00

На Рівненщині двоє чоловіків врятували п'ятьох потопаючих дітей [+Фото]

Нещодавно в місті Здолбунів, що на Рівненщині, двоє місцевих жителів запобігли біді. Герої врятували 5 дітей, які тонули на заболоченому озері.
Кілька днів тому, на території однієї бази відпочинку, що розташована в Здолбунові, відпочивали люди. Серед кількох компаній була й ватага дітей, що складалась з семи підлітків.

П’ятеро з них взяли старого дерев'яного човна, котрий був пришвартований на заболоченому озері та відпливли від берегу на декілька десятків метрів.

Через деякий час відпочиваючі на березі люди почули крики про допомогу. На поверхні води вже не було видно човна. Здалеку лише виднілися голови дітей, які самотужки намагалися врятуватися та благали на допомогу.

Одна дівчина, яка теж була на човні тим часом змогла дістатися ближче берега та повідомила, що її друзі не вміють плавати.

Чоловіки допомогли дитині вибратися з болота. Очевидці кажуть – вона була геть обезсиленою та втрачала свідомість. На щастя, серед відпочиваючих була лікар, яка зуміла оцінити її стан здоров’я та надала допомогу.

Почувши про біду, двоє з відпочивальників – Юрій Сусол та Руслан Цалковськи, не роздумуючи кинулися у воду. Інші люди лише мовчки спостерігали за всім, що коїлося навкруги. Хтось викликав рятувальників та швидку допомогу.

«Я була неподалік і бачила всю ситуацію наживо. Дуже нервувала за життя дітей та тих, хто поплив їх рятувати. До речі на території бази відпочивало багато й інших чоловіків, які чомусь не приймали участі в порятунку. Мені за це дуже прикро», - згадує очевидець Катерина.

Незабаром мужчини, що кинулися на порятунок дітей, дісталися потопаючих. Руслан Цалковський підтримуючи на воді одразу двох дітей, допоміг їм дістатися берега.

Ще одній дівчині-підлітку чоловіки теж допомогли вибратися з води.

На той момент на базу відпочинку вже прибула «швидка» й медики оглядали врятованих дітей.

Однак життя ще одного підлітка, який залишався у воді було під загрозою. Хлопчик не вмів плавати та пішов на заболочене дно. Ризикуючи власним життям, Юрій Сусол, почав пірнати, щоб знайти дитину.

Пошуки потопаючого значно ускладнювали в'язкість води, мул та погана видимість. Та все ж чоловік не полишав спроб врятувати малого. Юрію Сусолу вдалося дістати хлопця з самісінького дна. На той момент дитина не дихала.

«Спочатку я злякався за життя хлопця, бо відчув, що він не дихає. Було дуже важко діставати хлопчину із води, бо вона була в'язка, на дні росло багато водорості, та ще й все дно було замулене! Напевно, здалися в нагоді навички підводного плавання. А також підганяла думка про те, що дитина може втопитися. Все це надавало мені додаткові сили для його спасіння», - розповів кореспонденту «Преса України» Юрій Сусол.



Самотужки доправити до берегу підлітка Юрій не вже міг, оскільки сам був дуже знесилений.

Тому чоловік прийняв єдине правильне на той момент рішення – дотягнути потерпілого до очерету, що ріс неподалік. Це давало можливість затриматися на воді та не потонути.

Діставшись очерету, Юрій Сусол почав рятувати дитину, оскільки хлопець не дихав.

Звільнивши легені дитини від води він зробив штучне дихання. Згодом чоловік відчув, як хлопець почав дихати. Протягом двадцяти хвилин знесилений Юрій Сусол підтримував потерпілого на воді та не давав йому загинути.

Очевидці події зазначають, що через деякий час на виклик прибули бійці ДСНС. Однак при собі рятувальники не мали ніяких спецзасобів для спасіння на воді.

Однак Руслан Цалковський не розгубився й знайшов вихід із ситуації. Чоловік віднайшов на території бази відпочинку дерев’яну конструкцію на якій разом із прибулим рятувальником поплив на допомогу товаришу.



«Я тримав підлітка на руках до того часу, поки не припливли хлопці на допомогу. В той момент я не думав про те, що я й сам міг загинути. Дякувати Богу, що ми опинилися в потрібний час в потрібному місці, бо невідомо, що б чекало на цих бідолашних дітей. Вважаю, що кожен на моєму місці мав би вчинити так само», - згадує Юрій Сусол.

Вже на березі врятованого підлітка забрала швидка допомога. Наразі він під доглядом лікарів у Здолбунівській центральній районній лікарні.

Нагадаємо, що в одній із рівненських водойм втопився український військовий родом із Тернопільської області.

Новину повідомляє =«Преса України».





На правах реклами