Ми у Facebook
28.07.2015, 17:30

Мережу магазинів "АТБ" підозрюють у тероризмі

Народні депутати пропонують націоналізувати деякі компанії, щоб уникнути перерахування коштів українців на потреби терористів. Тим паче, що норма про вилучення об'єктів права приватної власності у випадках громадської необхідності передбачена в Конституції.
Першою ініціативою з націоналізації став законопроект №2689 "Про націоналізацію майна торговельної мережі "АТБ". Він був зареєстрований у Верховній Раді в середині квітня великою групою депутатів від усіх п'яти фракцій провладної коаліції. Крім того, до авторського колективу долучилися позафракційні: депутат від партії "Свобода" Андрій Іллєнко, Володимир Парасюк і член ради партії "Воля" Ірина Суслова. Мережу підозрюють у фінансуванні тероризму. На підставі цих підозр відкрито досудове розслідування, санкція — від п'яти до восьми років ув'язнення з конфіскацією майна). Також органи прокуратури відкрили кримінальне провадження щодо "АТБ" за ухиляння від сплати податків.

За словами народних депутатів, на те, що "АТБ" може бути причетна до підтримки сепаратизму, вказують декілька чинників. Насамперед магазини мережі безперешкодно продовжують працювати на окупованих територіях — на Донбасі й у Криму та продовжують отримувати там прибуток. За даними ЗМІ, кримська філія мережі "АТБ" пройшла перереєстрацію в Краснодарському краї Російської Федерації і продовжує свою роботу.

Нові магазини "АТБ" відкривалися влітку й восени минулого року. Це свідчить про "високу договірну здатність" ключового акціонера мережі Геннадія Буткевича. Адже російська влада з початку окупації Криму в лютому 2014 року націоналізувала близько 60 українських підприємств. А до власників мережі "АТБ" у влади півострова запитань немає. Приміром, за повідомленнями ЗМІ, торік нові магазини мережі "АТБ" відкрилися у Сімферополі та у селищі Комсомольське під Сімферополем.

Автори законопроекту стверджують, що мають дані про співпрацю "АТБ" з керівництвом так званих ДНР і ЛНР на захоплених бойовиками територіях Донбасу.

Застосувати націоналізацію як покарання за пособництво терористам прямо дозволяє норма статті 41 Конституції України. Вона передбачає можливість вилучення об'єктів права приватної власності у випадках громадської необхідності, яким у даному випадку є припинення фінансування тероризму.

Після націоналізації народні депутати пропонують на базі магазинів компанії створити загальнонаціональну роздрібну мережу товарів соціальної спрямованості.

Усі звинувачення на свою адресу співвласник "АТБ" Геннадій Буткевич заперечує, а законодавчу ініціативу називає політичним замовленням.

"Вони досі заробляють гроші на мільйонах українців і пускають їх на підтримку російської агресії", — написав нардеп Андрій Витко у своєму запиті до керівників СБУ, МВС і Генпрокуратури.

Незабаром після появи законопроекту його автори почали заявляти про тиск на них із боку представників "АТБ" і навіть про погрози.

За матеріалами gazeta.ua

Читати також:

Рівненська облрада не дала коштів на протидію тероризму

Як жителям Рівненщини попередити прояви тероризму

Як називати учасників заворушень на сході України: Хто такі сепаратисти та терористи





На правах реклами