Ми у Facebook
29.07.2015, 08:15

На будівлі колишньої в'язниці НКВС у Рівному нарешті встановили меморіальну дошку

Власники колишньої в’язниці НКВС нарешті встановили меморіальну дошку на стіні будівлі
Меморіальну дошку у Рівному з приміщення колишньої в'язниці НКВС на вулиці Соборній, 16а зняли ще три роки тому, коли нові власники будівлі почали її реконструкцію. Масштабний ремонт приміщення завершився давно, проте меморіальної дошки на ньому не було ще довгий час після того.

У що перетворили Рівненську тюрму №1

Причини тому власники озвучували різні. Основною була та, що ніби-то під час демонтажу ця дошка та її два елементи (хрест та тризуб) одночасно впали і розбилися. Після того власники будівлі не лише не спромоглися відновити дошку, а навпаки заявили, що якщо міська влада не зробить нову дошку – вони самі її виготовлять і почеплять. Натомість один із співвласників, який ворогував із попереднім заявником, зняв на відео ту саму ніби-то побиту дошку з двома цілими елементами – хрестом та тризубом і виклав те відео в Інтернет.

Рівне: у колишній тюрмі буде ще одне кафе

Після того пройшов рік, а ніби-то розбиту дошку не відновили й не почепили. Після цього за ініціативи міського голови Рівного було виготовлено нову меморіальну дошку та два елементи до неї. Її було урочисто передано власникам будівлі у присутності телекамер заступником начальника управління освіти міста Катериною Сичик. Виходить, що тепер нові власники колишньої в’язниці НКВД мали два комплекти дошки. Тож тепер казати, що дошку не вішають, бо вона побита не було сенсу.

Після цього пройшов ще один рік. Але дошку встановили лише в кінці минулого тижня на фасаді будівлі під табличкою: вул. Соборна, 16а.

Що ж змусило власників цієї будівлі почепити дошку? Навряд чи патріотичні переконання… Залишається також з’ясувати, якою буде доля другої меморіальної дошки та її ніби-то знищених елементів.




За матеріалами відділу інформаційно-аналітичного забезпечення
виконавчого комітету Рівненської міської ради





На правах реклами