Ми у Facebook
29.07.2015, 16:00

Мінекології пропонує створити у Рівному бурштинову біржу

Бурштинові біржі повинні стати єдиним майданчиком для легальної торгівлі "сонячним каменем".
Для підвищення ефективності збуту бурштину доцільно створити бурштинову біржу в місті Рівне. Про це заявила заступник міністра екології та природних ресурсів України Світлана Коломієць, повідомляє прес-служба Мінекології,передає 112 канал.

]

За її словами, Україна займає провідне місце в світі за запасами бурштину, і перше місце в світі за його якістю. У Польщі та Росії частка каменів ювелірної якості становить 10-15%, а в Україні - 25%. Крім того, невелика глибина залягання призводить до того, що собівартість видобутку українського бурштину-сирцю на 20-40% нижча за калінінградський.

У Рівненській міліції знову вкрали бурштин

"Як бачите, ми маємо всі передумови, щоб бути одним з світових лідерів по експорту бурштину. Але при цьому єдина в світі янтарна біржа знаходиться не в нас, а в Гданську, і наші ювеліри змушені купувати на Гданській біржі нелегально вивезений український бурштин, але вже значно дорожче", - зазначила Коломієць.

Вона пояснила, що для виключення монополії і створення ринку відповідних відносин така біржа може бути не одна.

ФОТО - Як на Рівненщині незаконно видобувають бурштин

"Бурштинові біржі повинні стати єдиним майданчиком для легальної торгівлі "сонячним каменем". Прозорі умови участі в біржовій торгівлі, вищі, ніж на чорному ринку, ціни і жорсткі правила обліку видобутого каменю - запорука зміни Україною статусу сировинного донора на статус сильного гравця на ринку бурштину. Ми будемо експортувати не дешевий сирець, а виробляти напівфабрикати та ювелірні вироби. Це буде генерувати більше в національну економіку", - підкреслила Коломієць.

Вона зазначила, що Мінприроди буде наполягати, щоб у фінальній редакції законопроекту "Про видобування бурштину" залишилася норма про створення біржі.

Нагадаємо, за підрахунками фахівців, обсяг незаконно видобутого бурштину мінімум становить від 150 до 300 тонн на рік, а тіньовий ринок оцінюється майже в півмільярда доларів.

Нагадаємо, що віце-прем'єр-міністр України Валерій Вощевський доручив Міністерству екології та природних ресурсів і Державній службі геології та надр України розробити зміни до законодавства з метою вирішення проблеми незаконного видобутку бурштину в Україні.

Раніше повідомлялося, що у Міністерстві екології та природних ресурсів України прийняли рішення призупинити видачу дозволів на видобуток бурштину і відкликати всі дозволи, видані в 2015 році.





На правах реклами