Ми у Facebook
05.08.2015, 09:00

У Рівному оголосили війну незаконному будівництву

фото rivnepost.rv.ua

Начальник управління ДАБІ Ігор Мічуда переконує, що у місті Рівне вже не буде таких ситуацій з незаконними будівництвами, як було роками до цього часу.
Невдовзі ліцензію на будівництво, найімовірніше, будуть видавати по інтернету. Державна архітектурно-будівельна інспекція України розробила проект рішення уряду про впровадження можливості подання заяви та відомостей про юридичну особу для одержання ліцензії на виконання будівельних робіт в електронному вигляді, через систему подання документів на своєму сайті.

Ця новація, на переконання начальника управління ДАБІ в Рівненській області Ігоря Мічуди, допоможе вдосконалити процес надання підприємствам ліцензій на будівництво та сприятиме суттєвому зменшенню випадків відмов, оскільки електронна форма подачі документів мінімізує кількість помилок.

Як рівняни можуть безкоштовно узаконити самобуд

– Такі зміни зумовлені набуттям чинності з 28 червня 2015 року Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», – каже Ігор Мічуда. – Згідно з цим законом ліцензія на виконання будівельних робіт буде оформлюватися органом ліцензування в електронному вигляді через запис про рішення органу ліцензування щодо видачі ліцензії суб’єкту господарювання в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців. До речі, в жовтні 2014 року в Україні вже започатковане надання електронних адміністративних послуг у сфері будівництва в рамках системи електронного урядування. Зокрема, повідомлення та декларацію про початок виконання підготовчих чи будівельних робіт можна зареєструвати через мережу Інтернет за допомогою вебсайту e-dabi.gov.ua.

– Отже, невдовзі ДАБІ зовсім відмовиться від видачі паперових документів?

– Чому ж? За бажанням заявника (юридичної особи чи фізичної особи-підприємця) ліцензія може бути видана йому і на паперовому носії. Проте право на провадження виду господарської діяльності набувається ним тільки з моменту внесення даних про видачу ліцензії до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців.


"Ріверсайд" заплатив штраф більше мільйона гривень


У зв’язку із запровадженням системи електронного ліцензування Законом не передбачені такі адміністративні послуги, як видача дубліката ліцензії у разі її втрати або пошкодження, а також видача копії ліцензії відокремленому структурному підрозділу та переоформлення виданої ліцензії у разі зміни місцезнаходження суб’єкта господарювання.

Запровадження електронної системи надання адмінпослуг у сфері будівництва, на мій погляд, полегшить життя як забудовникам, так і контролюючим органам. Адже тепер зникне «лазівка» для тих, хто не хоче надати для перевірки документи, які нібито згубилися, або, як це було у випадку з «Ріверсайдом», їх вилучили правоохоронці.

Нелегальному будівництву оголошено війну

– Вчора мені на стіл поклали копії платіжок, що підтвержують сплату за порушення будівельних норм ТзОв «Хлібпром» у повному обсязі. Це ще раз доводить, що коли громада та контролюючі органи   об’єднують зусилля, то всього можна досягти.


Рівненські активісти хочуть прибрати незаконне будівництво



– Чи послужив цей приклад уроком для інших?


– Вочевидь, не для всіх. Але я всіх застерігаю, щоб не гралися з вогнем. Це стосується й фірми, яка розпочинає будівництво на Набережній. Відразу попереджаю забудовника, що ніяких квартир там не буде. А хто не розуміє слів, до того архітектурно-будівельна інспекція застосовує інші важелі впливу. Так, отримавши звернення від депутатської комісії Рівнеради та громадських організацій щодо порушень на будівництві багатоповерхівки, що зводиться на вулиці Степана Дем’янчука, 1а, я направив подання в прокуратуру на відкриття кримінальної справи. Ще по одному об’єкту направив подання на відкриття кримінального провадження в міліцію.

– Тобто нелегальному будівництву в Рівному оголошено війну?


– Будьте певні, що ДАБІ не залишить без уваги жодне незаконне будівництво.





На правах реклами