Ми у Facebook
06.08.2015, 13:15

У Пересопниці провели археологічні дослідження [+Фото]

Археологічні роботи проведені у липні 2015 р. експедицією державного підприємства «Рівненська старовина» Інституту археології НАН України.
Керівник експедиції – Прищепа Б.А. У складі експедиції працювали студенти історико-соціологічного факультету Рівненського державного гуманітарного університету, що проходили археологічну практику та співробітники культурно-археологічного центру «Пересопниця». Велику допомогу експедиції надав ігумен Пересопницького монастиря отець Григорій.

Роботи проводились на східній окраїні с. Пересопниця в урочищі Пастівник на території, яка відведена Пересопницькому монастирю (розкопи № 7, 10), а також у центральній частині урочища (розкопи № 9, 11), у південно-західній частині урочища (розкопи № 6, 8). Всього досліджено 306 кв. м площі археологічної памʼятки.

Найбільш ранні археологічні матеріали, виявлені в ході розкопок, відносяться до бронзового віку (3–2 тис. до н. е.). Це уламки ліпних посудин і вироби з кременю.

БІЛЬШЕ ФОТО

Велике словʼянське поселення в урочищі Пастівник існувало в Х ст. В розкопі 8 досліджено напівземлянкове житло і господарську будівлю цього часу. Житло мало чотирикутний котлован розмірами близько 4×4 м, заглиблений в ґрунт на 0,7–0,9 м. У північно-західному куті знаходилась піч, нижня частина якої була споруджена із глини, а склепіння було складене із каміння. На захід від житла знаходилась господарська будівля із великою нішоподібною піччю. Черінь печі був замощений камінцями та уламками гончарних горщиків. Будівлі з такими печами використовувались словʼянами для випічки хліба. Ще одну господарську будівлю Х ст. із двома нішоподібними печами було відкрито в розкопі № 9.

У Пересопниці школярі-археологи проводять розкопки

Цікаві знахідки отримані під час досліджень котловану будівлі ХІІ – першої половини ХІІІ ст. в розкопі № 6. У заповненні котловану зібрано велику кількість уламків гончарного посуду та різноманітні знаряддя праці (ножі, шило), побутові вироби (кістяний гребінець, деталі залізних замків). Унікальною знахідкою є свинцева висла печатка із зображеннями та написами на обох сторонах. В культурному шарі на різних ділянках трапилося багато знахідок, які свідчать про розвиток ювелірного ремесла в ХІІ – першій половині ХІІІ ст. Це відходи виробництва та готові вироби: поясні пряжки, ґудзики, натільні хрестики.

В центральній частині урочища Пастівник біля камʼяного хреста досліджено ділянку із захороненнями ранніх християн ХІІ – першої половини ХІІІ ст. На захід від могильника виявлено рів, який оточував кладовище у період Київської Русі.

На Рівненщині знайшли скелети князя із жінкою? [+Фото]

Після опрацювання колекцій вони будуть передані до культурно-археологічного центру «Пересопниця».





На правах реклами