Ми у Facebook
10.08.2015, 10:45

Відкрий Рівне: до якої Ольги приїжджав у Рівне останній імператор?

До Дня міста "ОГО” продовжує проект “Відкрий Рівне” - це десять розповідей про минуле і сучасне Рівного. Відкриваймо Рівне разом - щодня на OGO.ua!
Від початку Першої світової війни в Рівному працювала сестрою милосердя... рідна сестра останнього російського імператора Миколи ІІ, молодша донька імператора Олександра ІІІ та імператриці Марії Федорівни велика княгиня Ольга. Вона доглядала поранених у місцевому військовому госпіталі. Сучасники писали, що руки Ольги творили дива. Лікарі спеціально кликали її, коли пораненому треба було зробити особливо складну перев'язку.

Брат-імператор під час війни не раз бував у Рівному і зустрічався тут з Ольгою, разом з нею оглядав поранених у госпіталі. Про це свідчать щоденникові записи Миколи ІІ, які дійшли до наших днів.

"В половине первого ночи выехал из Ставки и в 9 час. утра прибыл в Ровно, - писав у своєму щоденнику Микола ІІ 24 вересня 1914 року. - С большою радостью встретил Ольгу и Сандро на станции. Поехал с ними в лазарет, в кот. Ольга ухаживает с начала войны в качестве сестры милосердия, а затем в местный лазарет, где обошел более тяжело раненых. Все нашел в порядке и чистоте. Завтракал с Ольгой, Сандро и Дмитрием у себя и в час с четвертью уехал в Брест-Литовск..."

Микола ІІ і його сестра велика княгиня Ольга обходять поранених у рівненському військовому госпіталі
Микола ІІ і його сестра велика княгиня Ольга обходять поранених у рівненському військовому госпіталі


29 жовтня того ж року останній російський імператор знову відвідує Рівне. "В 10 час. чудным теплым утром приехал в Ровно, - занотовує Микола ІІ у щоденнику. - Ольга и Сандро встретили меня; поехали вместе в ее лазарет. Теперь раненых было гораздо больше прошлого раза. Вернулись в поезд к завтраку. В 2 часа отправился с ней в два военных госпиталя, в кот. я тоже был. Видел много австрийских раненых. В половине пятого пили чай в поезде. Читал. Погулял немного на станции. После обеда посидел с Ольгой. Простился с нею и Сандро около 10 час. Затем поиграл с теми же в домино".



А ось запис за 1915 рік - 26 січня: "В 9 час. прибыл в Ровно. Ольга вошла в вагон. Поехали вдвоем в ее лазарет. Он был полон ранеными — 220 чел. Побывал в помещении сестер и в ее комнате. Завтракали в поезде в час. Погода была солнечная, мы выехали за город и оттуда хорошей дорогой вернулись на станцию. После чая посидели вдвоем до моего отъезда в 7 час. Вечером поиграл в домино".

До речі, саме в той час Ольга розлучилась із першим чоловіком - принцем Ольденбурзьким і вийшла заміж за офіцера Миколу Куліковського, стосунки з яким тривали до того 13 років. Від Куліковського Ольга народила двох синів (у першому шлюбі княгиня не мала дітей) і провела з ним усе подальше життя.

...Сучасники розповідали про велику княгиню Ольгу як про скромну в побуті людину, талановиту художницю - вона залишила після себе близько 2 000 картин! Кошти від їх продажу допомагали їй займатись благодійністю. Цікаво, що велика княгиня Ольга - одна з небагатьох членів імператорської сім'ї Романових, яка уникнула більшовицьких переслідувань. Після жовтневої революції 1917 року вона виїхала в Данію, згодом - до Канади, де прожила до 1960 року.

Валентин Сєров. Портрет Ольги Олександрівни. 1893 рік (Ользі 11 років)
Валентин Сєров. Портрет Ольги Олександрівни. 1893 рік (Ользі 11 років)


Відкриймо Рівне разом!

При підготовці статей використовуються матеріали сайту "Вiртуальне мiсто Рiвне" © www.rivne.org





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ