Ми у Facebook
10.08.2015, 23:50

6 фраз, які не варто говорити дітям

Батьки - основний приклад і авторитет у вихованні дитини. Часто не розуміючи наслідків своїх слів, саме найрідніші люди виховують закомплексовану і невпевнену у собі особистість.
Часто батьки навіть не підозрюють, як їх «геніальні методи» виховання впливають на дитину і роблять з неї непристосовану до життя, закомплексовану, невпевнену особистість. Але коли так трапляється, вони дуже засмучуються серез те, що так вийшло. Насправді всього цього можна уникнути і виховати впевнену в собі і успішну людину. Як? Стежити за своїми думками і словами. Ось ті 6 фраз, які заважають дітям рости сильними, успішними, самодостатніми:

1. Коли я була в твоєму віці, у мене були одні п'ятірки! Таку і подібні фрази використовують батьки, які хочуть, щоб їх чадо вчилося краще. Але в цих словах дитина бачить тільки конкуренцію себе і батька. Цими словами батько транслює дитині: «Я кращий за тебе, і тобі до мене не дотягнутися!» Тоді дитині доводиться все життя доводити таким батькам, що вона хороша і заслуговує поваги нарівні з ними. Таким чином дитина починає досягати високих цілей, але зовсім не для себе, а тільки для мами з татом, щоб вони визнали її. А так жити дуже складно!

2. Ось Юля (Маша, Петя і т. д.) вже вміє / вчиться на відмінно / вже досягла тощо. Цю фразу дитина інтерпретує так: «Батьки мене не люблять, інші краще за мене». Це дуже хворобливе послання, яке діти запам'ятовують на все життя. Краще не порівнювати дітей ні з ким. Ставте в приклад дитині її саму в тих моментах, коли вона успішний, порівнюйте її з самою собою в різних періодах її життя, відзначайте її розвиток, але не порівнюйте з друзями або братами / сестрами.

3. Якщо будеш себе так вести, я не буду тебе любити. У такому випадку діти засвоюють те, що любити їх просто так неможливо. Що любов треба заслужити. А тому вони починають намагатися вести себе дуже правильно, майже ідеально, вони починають догоджати всім, аби їх любили. Такі діти не мають своїх бажань, не знають чого хочуть в цьому житті. Вони просто існують, а не живуть.

4. Ти мене ганьбиш. Ця фраза програмує малюка на те, що він може бути тільки чиїмось ганьбою. Що б він не зробив - це погано, соромно, тому краще сховатися, закритися, щоб тебе ніхто не бачив.

5. Якщо не будеш слухатися - віддамо чужому дядькові / в дитячий будинок / тебе забере Баба Яга, і ін. Це послання розуміється дитиною так: «Мене цінують тільки тоді, коли я зручний батькам, тому мені треба забути про свої бажання і бути таким, як вони хочуть". Такі діти ростуть не знаючими, чого хочуть, і прагнуть всім догодити, можна сказати, що вони втрачають власне Я.

6. Іди з моїх очей, щоб я тебе не бачила! Ці діти живуть з почуттям провини перед батьками за те, що зіпсували їм життя своєю присутністю.

Думайте добре перед тим, як сказати чергову фразу дитині. Вона може травмувати тендітну дитячу душу і залишитися важким вантажем, що заважає вільно дихати, на все життя.

За матеріалами: ihappymama.ru

Статті до теми:

А як ваша дитина малює сім'ю: аналіз психолога

В дитини істерика: що робити?

Як навчити дітей самостійності?





На правах реклами