Ми у Facebook
13.08.2015, 11:30

Мобілізація по-рівненськи

Військовий комісар Рівненського обласного військового комісаріату, полковник Михайло ТВЕРДОХЛІБ розповів про нову систему оповіщення військовозабов'язаних, нагальну проблему створення реєстру мобілізованих та про адміністративну і кримінальну відповідальність за ухилення від мобілізації.
На Рівненщині триває шоста хвиля мобілізації. Завершується вона 17 серпня, і в рамках її проведення планують призвати до лав Збройних Сил України понад півтори тисячі військовозобов’язаних. Міністерство оборони України звернулося до всіх військових комісаріатів, щоб за ці останні дні мобілізації зробити максимум. Адже є військові, наші земляки, які вже більше року перебувають в зоні АТО й чекають ротації. Проте їх не можуть відпустити додому, адже їх немає ким замінити. Загалом в області — до 90 тисяч військовозобов’язаних, однак за шість хвиль мобілізації призвали менше шести тисяч чоловіків.

На Рівненщині відкриють нові військові комісаріати

– На даний час у місті Рівному створені спільні групи працівників житлово-комунальних підприємств, МВС та військового комісаріату, які здійснюють повторне оповіщення військовозабов’язаних. План мобілізації по місту зараз виконано на 44% по місту Рівне та на 60% по області. Тим самим Рівненщина займає 6 місце з 14 областей за графіком проведення мобілізації. Перші ж місця з проведення мобілізації займають Вінницька та Луганська області, – пояснює військовий комісар Рівненського обласного військового комісаріату, полковник Михайло ТВЕРДОХЛІБ.

Оповіщення військовозабов’язаних про їх виклик відповідно до п.10 статті 1 Закону України “Про військовий обов’язок та військову службу” та п.1 статті 22 Закону України “Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку” здійснюються персональними повістками. Також, згідно з директивою начальника Генерального штабу – головнокомандувача ЗСУ оповіщення військовозобов’язаних через виконавчі комітети сільських, селищних рад, підприємств, установи та організації, навчальні заклади здійснюється шляхом розпорядження районних (міських) військових комісаріатів.

У Рівному відкрили кримінальні провадження за ухилення від мобілізації [+СПИСОК]

Крім того, обласний військовий комісар розповідає про нову систему оповіщення, яку проводитимуть у рамках шостої хвилі. На під’їздах будуть розклеювати розпорядження з іменами тих, кого призвано з мобілізації. Цим розпорядженням передбачено, щоб ці чоловіки з’явилися до військових комісаріатів.

– Досить часто військовозобов’язані думають, що вони оповіщені тільки тоді, коли вони поставили підпис на повістці. Проте законом передбачено, що оповіщення – це доведення інформації до військовобов’язаного, – говорить Михайло ТВЕРДОХЛІБ. – Приємно, що через таку систему поширення розпоряджень до військових комісаріатів добросовісно з’явилися десять призовників по місту Рівне.

Рівненщина: список військовозобов'язаних матеріали відносно яких направлено до прокуратури

Для налагодження кращої роботи з мобілізованими в області розпочнуть роботу ще чотири військові комісаріати. Так, до 5 жовтня на Рівненщині запрацюють нові військові комісаріати в Радивилівському та Корецькому районах, а також у містах Демидівка та Кузнецовськ. Військовий комісар зазначив, що також набирають працівників у військові комісаріати, але це мають бути люди, які мають сильну волю. Адже, за словами Михайла Івановича, вже четверо його колег написали рапорти на те, щоб їх відправили в зону АТО замість того, щоб працювати з військовозобов’язаними, від яких чують постійні нарікання та прокльони від їх родин.

Спростити систему оповіщення міг би реєстр військовозобов’язаних, але нині його не існує і депутати Верховної Ради не поспішають його узаконювати. Тим самим це перекрило би шлях мобілізованим для виїзду за кордон, а також обмежило їх права в оформлені нерухомості, отриманні автомобільних прав.

Військовий комісар нагадує, що у випадку неприбуття військовозобов’язаних до районного (міського) військових комісаріатів без поважних причин законодавством України передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Військові наголошують, що розшуки одного мобілізованого коштують бюджету області тисячу гривень. Адже це і витрати людських ресурсів, і пальне для автомобілів, щоб поїхати і шукати військовозобов’язаного.

Михайло Іванович зауважив, що ніхто з чоловіків, які ухиляються від мобілізації, не залишаться без покарання. Адже лише у рівному відкриті кримінальні провадження за ухилення від призову по мобілізації відносно восьми осіб, матеріали направлені до органів прокуратури відносно 20 осіб та знаходяться у розшуку 47 військовозобов’язаних.





На правах реклами