Ми у Facebook
15.08.2015, 12:00

25 років тому загинув відомий рок-виконавець Віктор Цой

15 серпня 1990 року, у віці 28 років, трагічно загинув Віктор Цой, культовий радянський рок-виконавець 1980-х років, засновник і лідер гурту «Кино», в якому співав, грав на гітарі, писав музику та тексти.
Віктор Цой (21 червня 1962, Ленінград — 15 серпня 1990) — перша радянська зірка молодіжної маскультури, художник, поет, культовий радянський рок-виконавець 1980-х років, легенда молодіжної культури 80-х років, один із наймолодших лідерів радянського рок-н-ролу, засновник і харизматичний лідер гурту «Кино», в якому співав, грав на гітарі, писав музику та тексти.

Вважається одним з першопрохідців радянського та російського року. Є автором музичних і художніх творів, у тому числі десяти музичних альбомів у складі «Кино». Також, як і діяльність рок-гуртів його сучасників кінця 70-х—початку 80-тих рр., музика Віктора викликала явну неприховану протидію керівництва СРСР. Віктор знявся в декількох кінострічках. Останні 5 років життя малював.

24 червня 1990 року на головному стадіоні Радянського Союзу «Лужники» із 70 000 кількістю глядачів відбувся останній вихід на сцену гурту «Кино», який став наймасштабнішим в кар'єрі Цоя.

Загинув у віці 28 років у зеніті слави своєї творчості. До трагічної смерті призвела автомобільна катастрофа на шосе, що неподалік від Тукумса (Латвія) 15 серпня 1990 року. Досі має безліч відданих шанувальників у країнах колишнього Радянського Союзу. Жоден артист, поет, музикант, окрім Володимира Висоцького, не удостоївся такої високої честі багатомільйонної аудиторії, як Віктор Цой. Після загибелі музиканта інтерес до його творчості не слабшає.





На правах реклами