Ми у Facebook
17.08.2015, 15:47

Лідер громадського руху “Народний контроль Рівненщини” Дмитро Сільман: Разом зробимо більше [+Відео]

Дмитро Сільман — один із тих, хто не перший рік відстоює інтереси громади Рівненщини, а нині прагне об'єднати тих, кому довіряє громада, щоб разом контролювати владу і зробити ще більше.
Чому громадський рух “Народний контроль” став політичною партією? Хто боїться “народних контролерів”? Чому “Народний контроль” об'єднав у свої лавах саме журналістів, волонтерів, громадських діячів? Про все це та багато іншого у програмі “Думки вголос” ми спілкуємось з лідером громадського руху “Народний контроль Рівненщини” Дмитром Сільманом — активним громадським діячем, учасником Помаранчевої Революції та Революції Гідності, депутатом Рівненської районної ради. Дмитро Сільман — один із тих, хто не перший рік відстоює інтереси громади Рівненщини, а нині прагне об'єднати тих, кому довіряє громада, щоб разом контролювати владу і зробити ще більше.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

- Пане Дмитре, як з'явився громадський рух “Народний контроль”?
- “Народний контроль” зародився на Львівщині як телевізійний проект журналістських розслідувань Дмитра Добродомова. “Народний контроль” ще з 2012 року, до Революції Гідності, почав проводити резонансні антикорупційні розслідування проти чиновників попереднього режиму в Києві та регіонах; викривав нечесні схеми державного та комунального управління, аналізував рішення, що приймалися в державі та в регіонах, вирішував конкретні проблеми людей. “Народний контроль” займався проблемами комунальних тарифів, темою громадського транспорту, інфраструктурою регіонів. Скажімо, у Львові завдяки широкій діяльності та підтримці громади “Народному контролю” вдалося на цілий рік зупинити подорожчання проїзду в транспорті, змінити підходи в ремонтах доріг, зробити публічними звіти за використання бюджетних коштів та багато іншого.

Дуже ефективно і якісно попрацювавши певний час, Дмитро Добродомов зрозумів, що при такому результаті варто спробувати робити більше. Відтак, спираючись на підтримку однодумців та місцевої громади, вирішив балотуватись до Верховної Ради. Перемігши на мажоритарному окрузі, Дмитро здобув набагато більше можливостей і повноважень впливати на ситуацію не лише в окрузі, а й на Львівщині, на Західній Україні, у державі в цілому.

Саме так поступово формувався механізм впливу громадян на владу, можливість людям добиватись реалізації своїх прав. А події Революції Гідності переконливо засвідчили, що лише контролюючи владу, проявляючи активну життєву позицію, люди можуть чогось досягати.

Громадський рух, який зародився на Майдані, не був “прив'язаний” до якоїсь окремої політичної сили. На Майдан вийшло дуже багато людей, але вони там всі об'єдналися. Об'єдналися перед реальною загрозою втрати не лише своїх майнових і соціальних прав, а загрози втратити державність загалом, яка, на жаль, залишається актуальною і сьогодні. Україна реально постала перед загрозою стати деспотично-тиранічною колонією, і люди вийшли на Майдан з вимогою негайно припинити те свавілля, яке відбувалося.

Громадський рух завжди стикається з опором системи, і подальші події це яскраво проілюстрували. Спочатку — знищення патріотів на Майдані, потім — розсередження активних людей внаслідок військової агресії на Сході: одні пішли до війська, інші зосередились на допомозі армії, інші сконцентрували зусилля на боротьбі з несправедливими комунальними тарифами, у нас на Рівненщині частина активних людей виявились втягнутими в “бурштинові” конфлікти, суперечки навколо призначень у правоохоронних органах... Громадський рух, який був єдиним на Майдані, вимушений був розпорошитись, а владі тільки вигідно, коли події розвиваються за сценарієм “розподіляй і володарюй”.



- Саме тому і виникла ідея якось структурувати цей рух у політичну партію?
- Так, виникла ідея дати можливість тим людям, які хочуть консолідувати свої зусилля, створити своєрідну платформу, майданчик, де вони могли б об'єднатися і рухатись далі в спільному напрямку — напрямку до змін, змін негайних і рішучих, тих змін, яких вимагає громада.

Адже що сталося після Революції Гідності? Люди очікували на фундаментальні зміни. Але, на жаль, перемогла сцена Майдану, а не Майдан, не люди. Продовжують працювати старі політичні схеми, кумівство, процвітає корупція, на ключові посади призначаються непрофесіонали, руйнується економіка тощо. Нова влада розчаровує, повторює найгіршу практику попередників.

Враховуючи негативний досвід Революції-2004, “Народний контроль” зрозумів, що будь-яку владу в Україні потрібно контролювати. Тільки тоді буде порядок. Народний контроль – це те, що найбільше боїться влада. Це те, що здатне зробити владу відповідальною.

Саме тому “Народний контроль” іде в політику, щоб дати можливість кожній людині контролювати владу і впливати на велику політику задля забезпечення добробуту країни і кожного громадянина.

Партія створена з самого низу шляхом гуртування справжніх патріотів. Саме цього не вистачало Україні багато років – справжнього народовладдя. “Народний контроль” став політичною силою для того, щоб об'єднувати тих, кому ви довіряєте, і забезпечити можливість людям через своїх представників контролювати владу. Народ повинен контролювати будь-яку владу. За інших умов рано чи пізно починається свавілля.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

- Що вже сьогодні можна віднести до здобутків команди Дмитра Добродомова і “Народного контролю” на рівні держави?
- Це кримінальні справи проти посадовців міліції та ДАІ, які фальшували справи проти активістів Майдану; розслідування втеч високопосадовців, прагнення повернути державі знайдені в них під час обшуків кошти, майно і дорогоцінності; зупинення контрабанди  на підконтрольні російським військам території, рейди на блокпости та боротьба з так званим гуманітарним конвоєм Ахметова, під прикриттям якого ділки налагодили торгівлю та постачання бойовиків. До здобутків команди “Народного контролю” варто віднести і викриття оборудок з нафтопродуктами, які замість того, аби бути переданими в користь держави, «приватизовуються» новими ділками від політики; і тарифні розслідування щодо ціни газу для населення – в результаті чого виявляється, що ціна газу для звичайних українців штучно піднята в кілька разів.

Лідер “Народного контролю” Дмитро Добродомов є головним ініціатором та співавтором Закону, згідно з яким запроваджується 10-річний мораторій на вивезення з України деревини у необробленому вигляді. По суті, цей нормативний акт має зупинити безконтрольне вирубування українських лісів, розвал деревообробної галузі, а головне дасть змогу зупинити злочинну схему «дерево — мафії».

Не можна не відзначити того, що народні депутати України з команди “Народного контролю” Андрій Антонищак і Богдан Матківський — учасники АТО, вони постійно тримають руку на пульсі подій на Сході, багато роблять для допомоги армії, співпрацюють з волонтерськими організаціями.

- Люди якого роду занять переважають у лавах “Народного контролю”?
- Говорити про якісь чіткі рамки не доводиться, адже, коли ми наголошуємо, що “Народний контроль” взяв початок із потужного громадського руху на Майдані, то давайте пригадаємо: Майдан об'єднав людей, які до того не могли поєднатись. Там були представники різних соціальних прошарків, люди з різними уявленнями про те, якою має бути держава, але зі спільним прагненням одного — рівності перед законом, справедливості, однакових стартових можливостей для всіх, незалежно від походження і майнового стану, адже всі ми живемо в одній державі.

Так, Революція Гідності стала поштовхом для проведення фундаментальних змін. Люди переконливо засвідчили прагнення мати чесну і відповідальну владу, бачити реальну боротьбу з корупцією, відчувати проведення реальних реформ, які б покращили їхніх добробут. Але очікування громадськості і її запити на зміни не справджуються: життєвий рівень громадян постійно знижується; уряд, сформований за квотним принципом, демонструє свою безвідповідальність та неефективність – міністри не спроможні виконати свої обіцянки, загальнонаціональні реформи пробуксовують (по факту проведена лише одна мікрореформа – поява національної поліції); люди стають свідками політичних та корупційних скандалів.

Все це - наслідок функціонування старої політичної системи. Причому нова влада часто-густо наступає на граблі попереднього режиму. В таких умовах протистояти владі і змусити її бути відповідальною перед людьми можуть лише свідомі та відповідальні громадяни, які вже своїми доконаними справами та на конкретних прикладах показали, що здатні самоорганізуватись і контролювати владу від імені народу. Це люди, які вийшли з Майдану з твердим наміром провести фундаментальні реформи і які тоді були відкинуті вже новою владою, бо вона не поспішала прощатися з «коритом» старого режиму.

Саме тому і “Народний контроль” нині поєднує в собі небайдужих людей з активною громадською позицією. Такі люди не бояться помітити ті чи інші проблеми, прорахунки, кричущі явища; заявити про це на весь голос, привернувши увагу до того, що коїться, і влади, і громади; а головне — постійно працювати над вирішенням цих проблем. А за сферою діяльності це можуть бути і волонтери, і учасники АТО, і чесні професійні журналісти, і досвідчені юристи, і експерти в інших напрямках.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

- Як ставиться до таких людей влада, чиновники?
- Безумовно, якщо людині говориш правду, якою б вона не була, а правда часто буває гіркою — кому це сподобається? Особливо зважаючи на те, що зараз якраз настав той момент істини, коли люди очікують змін, а їх немає. На місцях залишилось дуже багато чиновників старої формації, в яких не змінилось основне — світогляд. Їм було зручно, коли раніше у відповідь на скарги просто відписувались або взагалі не реагували. А тепер — величезний дискомфорт: приходять люди, самі або з журналістами, з активістами “Народного контролю”, приходять раз, два, три — і не відстають. І навіть коли зроблена якась робота і чиновник думає: ну, тепер мене півроку точно ніхто турбувати не буде — ні, дорогенький, ти наймався на цю роботу і отримуєш зарплату для того, щоб постійно відповідати на звернення, скарги, і бути готовим, що прийдуть і проконтролюють.

Якщо говорити про місто Рівне, то найбільше проблем, з якими звертаються люди до активістів “Народного контролю”, стосуються житлово-побутових питань. Будинки, мережі, які перебувають у комунальній власності і які обслуговує відповідне управління — там з чиновниками складно: вони уникають, вони бояться щось сказати, розуміють, що досить часто сказати їм немає чого... Бачимо, що не зовсім їм комфортно, що їхню роботу контролюють, але по-інакшому ми змін не доб'ємося. Влада повинна звикнути, що контроль буде постійним.

- Чи здатні прийдешні місцеві вибори привести до влади саме таких активних і небайдужих людей — на рівні конкретної області, міста, району, селища?
- Сподіваємось на це. Хоча система і тут опирається — збільшення прохідного бар'єру для партій на місцевих виборах та збільшення розміру грошової застави працюють на консервацію існуючої системи, збільшують шанси великих партій на противагу новим, які виникли якраз на хвилі протестних рухів Майдану і об'єднують у собі людей нового покоління. Але є в новому виборчому законі й позитивні моменти - “грошові мішки” не зможуть просто заплатити за прохідне місце і почивати на лаврах: потрібно буде іти до людей на округ і переконувати їх.

Якраз тут і з'являється шанс для молодих активістів, які не зіпсовані системою і, впевнений, не зіпсуються; які звикли дивитись людям в очі і розуміють, що якщо зараз наобіцяти людям і не дотриматись своїх слів — система не зміниться. Люди цього нового покоління політиків розуміють, що сам сьогоднішній стан розвитку суспільства, коли відбуваються онлайн-трансляції, коли будь-хто може зафіксувати факти зловживань і свавілля на камеру мобільного телефону й потім швидко поширити це в Мережі — він не дозволить зводити роботу влади до кулуарних домовленостей, “дерібану”, як було колись. Тому місцеві вибори — це, безумовно, шанс для молодих, активних і небайдужих. Це шанс будувати ту державу про яку мріяли і попередні покоління українців, і ми, впродовж уже більше 20 років незалежності.

- Насамкінець, що побажаєте рівнянам?
- Дорогі земляки! Думаю, багато з вас вже чув про нашу роботу, бачив сюжети телепередачі “Народний контроль” і знає, як ми працюємо. “Народний контроль” - це дієвий механізм, який допоможе добитися змін у нашому житті. Тому я хочу наголосити: “Народний контроль” відкритий до співпраці з усіма активними людьми. Давайте контролювати владу разом і разом ми обов'язково зробимо більше.

"Народний контроль" в інтернеті: www.nkontrol.org.ua

Пряма телефонна лінія: 0 800 502 495

ДИВИТИСЬ ВІДЕО





На правах реклами