Ми у Facebook
24.08.2015, 11:00

А як ваша дитина малює сім'ю: аналіз психолога

Дитячий малюнок - не лише гарна картинка з втіленням фантазій. Часто саме таким способом дитина виражає своє ставлення до оточуючого середовища.
Для того, щоб зрозуміти наскільки вашій дитині комфортно у колі найрідніших людей, варто лише проаналізувати малюнок сім'ї. Поки дитина буде малювати, не втручайтеся в сам процес, але стежте за черговістю появи домочадців на папері. Коли малюнок буде готовий, поцікавтеся у нього, як звуть всіх персонажів картини і приступайте до аналізу.

1. Послідовність зображення рідних. Послідовність появи членів сім'ї вказує на ставлення до них юного художника. Зазвичай першим діти малюють найулюбленішого або самого значного члена сім'ї. Якщо дитина забула намалювати когось - це означає, що з цією людиною у неї напружені стосунки. Себе дитина часто зображує в самому центрі - значить вона впевнена в тому, що батьки люблять її. І навпаки, малюк відчуває себе покинутим і самотнім, якщо не намалював себе зовсім.

2. Склад сім'ї. Якщо на малюнку у вигляді групової фотографії відсутній один з членів сім'ї, запитайте у дитини, чому вона його забула. Такий неповний портрет - серйозний привід задуматися.

3. Розмір. Чим більшим авторитетом у дитини користується зображувана людина, тим вищою і більшою буде його постать. Знехтувані діти малюють себе маленькими, а розпещені можуть не вмістити своє гігантське зображення.

4. Відстань. Коли в будинку мир і спокій, всі персонажі зображені майже впритул один до одного. Чим ближче малюк малює себе до когось з батьків, тим сильніше його прихильність до цієї людини. Будь-який предмет, намальований між людьми, символізує бар'єр у відносинах між цими членами сім'ї.

5. Колір. Все, що любить ваша дитина, вона розфарбує теплими тонами. Особливу прихильність висловить соковитим, яскравим кольором. Якщо чийсь одяг малюк розфарбував синьою фарбою, значить, поруч з цією людиною йому комфортно. Якщо зеленим - значить ця людина значуща для дитини. Жовтий означатиме імпульсивність і керівництво до дії, червоний - агресію, чорний колір сигналізує про емоційне неприйняття когось із родичів.

6. Частини тіла. Ретельно промальовані риси обличчя означають любов і значимість близьких для дитини. Якщо автор малюнка виділив своє обличчя - це ознака самомилування або підвищеної уваги до своєї зовнішності, але до 4 років такий малюнок можна вважати нормою. Якщо маленький художник зобразив рот когось із батьків занадто великим, то можливо ця людина робить дитині багато зауважень.

Якщо рота немає або він дуже малий - персонаж у житті приховує свої почуття. Намальовані зуби кажуть про агресію. Персонажі з великими очима відчувають страх, а з маленькими - щось приховують. Довгі руки, як і повна їх відсутність, означають, що ця людина дуже владна і ічно тисне на дитину. Короткі руки видають внутрішню слабкість. А якщо дитина намалювала себе з піднятими вгору руками, вона бажає самоствердитися в сім'ї, їй не вистачає уваги.

Стежте за малюнками ваших дітей. Часто всі труднощі та емоційні переживання дитини проявляються саме там.

Статті до теми:

Вплив музики на гармонійний розвиток дитини

Діти перед телевізором: ФОТО для батьків

Як побороти дитячі страхи [+ПОРАДИ]





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ