Ми у Facebook
07.09.2015, 13:15

Рівненський медик: "Лікарі відчувають себе приниженими, коли пацієнти доплачують їм за роботу"

Про зарплати і рівень життя лікарів розповів у соцмережі лікар-анестезіолог Рівненської обласної дитячої лікарні Павло Сільковський .
"Ще в дитинстві довелося чути притчу. В одного чоловіка поламався годинник і він поніс його до майстра. Той глянув, відкрив, приставив спеціальний інструмент і вдарив у якусь точку. І годинник тут же запрацював. Задоволений замовник запитав: «Скільки я винен за роботу»? «10 доларів» - почув у відповідь. «Як!???» - уже зовсім іншим тоном вигукнув замовник. «Ви ж тільки вдарили один раз і все. За що стільки платити»?!!! У відповідь тихо і спокійно майстер сказав: «За те, що вдарив – 1 долар, а за те, що знав, куди вдарити – 9. Ось вам і загальна сума», - пише Павло Сільковський. - "Власне робота може бути дешевшою чи дорожчою залежно від різних обставин, але знання і вміння оцінюються вище. Виконувати чорнову роботу може будь-хто, а спеціальну – лише той, хто знає і вміє.

Моя колега-лікар недавно мені розповідала свою історію. По сусідству з нею живе телемайстер і у нього є діти. Час від часу вони хворіли і сусід просив колегу оглянути його дітей, послухати, призначити лікування. Вона робила це по-сусідські, нічого не вимагала, а сусід і не наполягав. Але сталося так, що у колеги зламався телевізор і вона покликала сусіда на допомогу. Після ремонту для годиться запитала: «Скільки потрібно заплатити»? У відповідь почула: «Взагалі ця робота коштує стільки, але так як з вас, то трошки дешевше». І тут колега скипіла, мовляв, як я приходила лікувати твоїх дітей, то безкоштовно, а як ти до мене – то плати. Сусід щиро здивувався: «А що там ти робила? Послухала, написала і все. А я детальку відпаяв, нову поставив». «В такому разі» - відповіла лікар, - «йдеш в магазин, купуєш собі стетоскоп за ті гроші, що я тобі зараз плачу і надалі сам слухаєш своїх дітей і призначаєш їм лікування. Домовилися?»

Викликав я зовсім недавно знайомого сантехніка з жеку, потрібно було зробити деякі дії з радіатором опалення. Він прийшов і працював трошки менше 2 годин. При розрахунку сказав так: «Ця робота коштує 500 грн, але з вас, як зі знайомого – 350». Послухайте, але мені з моєю зарплатою у відділенні реанімації, де лікуються важкохворі діти, потрібно працювати майже 3 дні, щоб заплатити за 2 години роботи сантехніка! Потім мені потрібно було виконати ще деяку роботу з електрикою. Покликав я майстра, але вже запитав про ціну наперед. Він подивився і сказав: «Менше, як за 900 грн я цю роботу робити не буду». Я відповів, що подумаю. Потім сів на інтеренет, ютуб, почитав, подивився і за півдня зробив це сам. Там не було нічого особливого. Будь-хто з клепкою в голові може навчитися і зробити таку роботу. Без освіти і без диплома. Але чи може той самий чоловік прийти і робити мою роботу?

Сьогодні лікарів вважають чи не найбільшими хабарниками країни. Вимагають, щоб вони завжди посміхалися, все добре пояснювали, дали свій номер мобільного і відповідали у вечірні години, вихідні і святкові. Бо вони, мовляв, отримують зарплату з людських податків. А якщо ця низька зарплата їм не подобається, то нехай ідуть в бізнес і не плачуть. До речі, саме так уже зробили дуже багато чудових лікарів. Чи виграла від цього медицина і хворі? Запитання риторичне. Я вчився 4 роки у мед коледжі і мав 100% відмінних оцінок у дипломі, потім 6 років в університеті і закінчив з відзнакою, потім 2 роки в інтернатурі і закінчив успішно. Для того, щоб слухати і чути вчився 12 років, купив стетоскоп за 600$, різного інструментарію ще не скажу на яку суму. Ок, я піду в бізнес, навчуся робити електрику і ще щось. Ви думаєте, на моє місце прийдуть кращі?

Потрібно усвідомити, що кожна послуга має свою ціну. Я не знаю, хто придумав ціни сантехнікам, електрикам, столярам. Але знаю, що їх в Україні оцінили краще за лікарів і вчителів, хоча рівень освіти і знань нижчий. За будь-який сервіс потрібно доплачувати і завжди 5-зірковий готель дорожчий за 2-зірковий, хоча переночувати можна і там, і там. Нам докоряють, що лікарі живутьу віллах і їздять на дорогих машинах. Так, але це невеликий відсоток, по яким судять про всіх. Лікарі відчувають себе приниженими, коли пацієнти доплачують їм за їх роботу, але інакше вижити не можуть. Не буде за що платити майстрам з ремонту квартири і техніки. В ідеалі, доплачувати за класний сервіс мали б не пацієнти, а страхова компанія. Але для цього потрібна страхова медицина. Держава щороку виділяє суми на медицину. Ці кошти могли б піти на базові страхові поліси, які б забезпечували базову допомогу. При бажанні мати вищий рівень обслуговування пацієнт доплачував би сам. Це підняло б рівень сервісу, дало б можливість пацієнтам справді обирати і лікарню, і лікаря, відсіяло б хамів і неуків і набагато знизило б рівень корупції і відкатів. Але чи готове суспільство до цього? Чи нас задовольняє те, що є?"

Статті до теми:

Як рівненська журналістка зі «швидкою» чергувала: злі собаки і п’яні чоловіки [ЧАСТИНА 1] [+Фото]

Як рівненська журналістка зі «швидкою» чергувала: наркодиспансер буйних не тримає [ЧАСТИНА 2]

Як рівненська журналістка зі «швидкою» чергувала: п'яного і буйного батюшку доставляли до лікарні з «беркутом» [ЧАСТИНА 3]





На правах реклами