Ми у Facebook
09.09.2015, 09:38

Головний лікар Рівненської обласної дитячої лікарні Віталій Бойко: Створюємо комфортні умови заради здоров'я дітей [+ІНТЕРВ'Ю]

Ще підходячи до будівлі обласної дитячої лікарні, відчуваєш, що наближаєшся до закладу, з одного боку, солідного, серйозного, а з іншого — по-сімейному теплого і затишного.
Капітально відремонтовані сходи, новенька вивіска “Рівненська обласна дитяча лікарня”, державний прапор над входом – усе свідчить і про поважний статус закладу і про те, що тут є справжній господар. А разом з тим – привертають увагу яскраві казкові малюнки і на асфальті, яким прямуєш, і на стінах біля входу. Лікарня ж бо – дитяча, а лікувати мають навіть стіни!

– Почали з ремонту сходів, – коментує побачене кореспондентом “ОГО” головний лікар Рівненської обласної дитячої лікарні Віталій БОЙКО. – Про їхній аварійний стан не раз писали ваші колеги-журналісти. Невдовзі після того, як повернувся на посаду головного лікаря, вирішив залучити всіх небайдужих, аби зробити вхід до лікарні справді презентабельним. Залили східці, поклали плитку, встановили перила, парапети з двох боків – усе для зручності відвідувачів. Спільним коштом друзів лікарні, наших меценатів це вдалося – при цьому ні копійки бюджетних коштів не витратили. А тим часом народилась ідея наповнити цей простір позитивним настроєм, адже через головний вхід до лікарні щодня прямують сотні батьків із дітками з усієї області. Кожна мама знає, як дитина боїться іти до лікарні — то чому б не зробити перші кроки до нашого закладу приємнішими для дитини?.. Так і народився спільний задум з волонтерами: розмалювати стіни біля входу до лікарні яскравими казковими малюнками. Малювали всі — і медпрацівники, і мами, і діти, і волонтери. Десь там є й сліди моєї кисточки... (Посміхається — авт.). А потім подивились, як вийшло гарно – і вирішили на цьому не зупинятись: біля входу до лікарні є купа сірого асфальту, то чого б не “оживити” і його? Так з'явились 3D-малюнки, біля яких з цікавістю і подивом зупиняються сьогодні і дорослі, і маленькі наші відвідувачі. З відгуків батьків знаю, що тепер для багатьох діток дорога до лікарні стала приємнішою, а гарний настрій сприяє швидшому одужанню.

– Знаю, що останнім часом обласна дитяча лікарня оновилась не лише ззовні, а і зсередини...
– Так, нещодавно завершили ремонт у відділенні патології новонароджених, де лікуються найменші наші пацієнти, коли після виписки з пологових відділень у них виявляють ті чи інші проблеми зі здоров'ям. Відділення потрібно було відремонтувати вже давно, адже умови перебування тут були далекі від задовільних. І нині приємно констатувати, що спільними зусиллями ми це зробили. Багато робимо і окремих невеличких ремонтів, покращень по різних підрозділах лікарні – палати інтенсивної терапії, маніпуляційна, їдальня... У кожному відділенні щось одне та зроблено за останній час, аби зробити зручнішими і умови роботи медиків, і умови перебування пацієнтів. Приміром, за кошти благодійників вдалося замінити на сучасні 50 ліжок із матрацами та постільною білизною.

Утім, хоча й кажуть, що в лікарні й стіни лікують, усі ми розуміємо, що головне для одужання пацієнта – кваліфікована робота медиків і наявність сучасного обладнання, з допомогою якого можна швидко та якісно повертати діткам здоров'я. У нас дуже кваліфіковані, фахові, розумні лікарі, але без хорошого обладнання й професіоналам високого класу працювати нелегко. Тому надзвичайно тішать “обновки”, які вдалося придбати для закладу впродовж останніх місяців. Зокрема, придбали два нові дихальні апарати, що дасть можливість на високому рівні надавати допомогу новонародженим. Наша особлива гордість – апарат “Гамільтон”, який поєднує в собі найсучасніші досягнення медичних технологій. Його перевага – надзвичайно тонка, чутлива комп'ютерна “начинка”, яка пришвидшує одужання маленького пацієнта (загалом апарат може рятувати дітей від одного кілограма ваги — й до 18 років), підлаштовуючись під його дихання. А у вересні очікуємо на поставку нового італійського рентген-апарата, який використовуватиметься для потреб усіх відділень лікарні. Така сучасна техніка допомагатиме вчасно і точно встановлювати діткам діагноз, а всі ми розуміємо, як це важливо для якісного лікування.

А тим часом вже у вересні-жовтні плануємо приступити до ремонту в іншому відділенні – педіатричному. На ці роботи за підтримки облдержадміністрації та обласної ради виділено 1,2 млн грн.

– А як просуваються ваші плани комп'ютеризації лікарні?
– Реалізація українсько-польського проекту, який підтримує і обласна влада, зі створення єдиної комп'ютерної мережі обласної дитячої лікарні, нині триває. Ми виношували цей задум не один місяць, і нині приємно констатувати, що робота в цьому напрямку вже ведеться. Якраз зараз завершуємо ремонт серверної. І сподіваємось вже у жовтні повідомити про перші кроки з втілення нашого задуму. А він, зізнаюсь, доволі амбітний: хочемо пов'язати в єдину комп'ютерну мережу поліклініку та стаціонар, щоб від моменту поступлення дитини до лікарні й аж до її виписки вся інформація фіксувалась і оперативно передавалась в електронному форматі. Тобто зареєстрували дитину в реєстратурі, направили на обстеження, зробили його – і коли вона поступила у відділення, лікар уже бачить результати на моніторі свого комп'ютера й має можливість оперативно і точно призначити лікування. Економиться час, зменшується паперова тяганина — а в підсумку діти отримують якіснішу медичну допомогу.

А для того, щоб наші працівники були краще готові працювати над міжнародними проектами та стажуватись у клініках Європи, відновили в лікарні курси англійської мови. За останні місяці їх пройшло близько 50 працівників. Запроваджуємо й комп'ютерні курси. А тим часом вже до кінця вересня плануємо запустити оновлений веб-сайт обласної дитячої лікарні.

– На вашій сторінці у Фейсбук побачив інформацію про успішне проходження лікарнею сертифікації системи якості ISO-9001. В чому полягає ця робота?
– Простими словами той величезний обсяг роботи, який ми виконали за цим проектом, можна охарактеризувати так: покращення якості управління. У лікарні близько тисячі працівників, щороку ми обслуговуємо близько 12 тисяч стаціонарних хворих – зрозуміло, що аби вся ця система працювала злагоджено і результативно, потрібна чітка координація зусиль, повинні бути розписані правила і процедури надання медичної допомоги. Тобто щоб весь цей організм працював як годинник, відповідно до сучасних медичних стандартів. Одним словом, сертифікація системи якості ISO-9001 – це сучасна європейська модель управління системою якості надання медичної допомоги. Відповідно до неї працюють провідні клініки Європи, наші закордонні партнери, це позитивно працює на імідж лікарні, коли беремо участь у міжнародних проектах — а міжнародна співпраця є одним з пріоритетів роботи закладу. Тому надзвичайно приємно і важливо, що десятки, сотні навчань для лікарів і середнього медперсоналу, які було проведено готуючись до сертифікації, дали позитивний результат: столична комісія, яка працювала в нас наприкінці серпня, засвідчила: обласна дитяча лікарня виконала всі необхідні вимоги для отримання сертифікату й гідна його. Тож, сподіваюсь, вже у вересні ми його отримаємо.

– Віталію Ярославовичу, багато зроблено за останній час, але, напевно, не все, що хотілося б...
– Загалом, повернувшись торік на посаду головного лікаря, визначив кілька пріоритетів: зміцнення матеріально-технічної бази, оновлення обладнання та постійне навчання наших медиків, розвиток міжнародної співпраці. По кожному напрямку є позитивні напрацювання, але роботу гальмує і обмеженість фінансування, і відсутність конкретних кроків у медичній реформі. Хотілося б, приміром, щоб певний обсяг обстежень і лікування заклад міг надавати безкоштовно, тим діткам, які цього потребують найбільше. Сподіваюсь, за підтримки керівництва облдержадміністрації та обласної ради, спільно з колегами-депутатами обласної ради ці питання будемо вирішувати.

...Наприкінці розмови Віталій Бойко запропонував пройти до відділення патології новонароджених, аби на власні очі побачити, як змінилось воно за останній час. Контраст справді вражаючий: аби не бути голослівним, пропоную читачам просто подивитись на кілька фото, зроблених “до” та “після” ремонту.

ДО





ПІСЛЯ







БІЛЬШЕ ФОТО

Світлі коридори, затишні палати — опинившись тут, розумієш, що такі умови справді сприяють якнайшвидшому одужанню найменших пацієнтів лікарні, а їхнім мамам із немовлятами тут тепер по-особливому затишно. Зазирнувши у кілька палат, почув від мам підтвердження цих слів. А у кабінеті завідуючого відділення Олександра ШЕВЧУКА підсумували побачене:

– За рік через відділення проходить близько тисячі дітей-новонароджених переважно з районів, які народились з тими чи іншими проблемами зі здоров'ям, – зазначив Олександр Володимирович. – У середньому дитина проводить у нас близько двох тижнів, а глибоко недоношені діти затримуються від одного до двох місяців, часом і більше, якщо трапляються ускладнення, що потребують догляду та лікування в умовах стаціонару. Тому особливо важливо, щоб під час такого тривалого перебування у стінах медичного закладу і мамам, і діткам було комфортно.

– Тішить, що після ремонту в нас стало так затишно, – веде далі Олександр Шевчук. – Але залишається така болюча тема, як обладнання. Наші лікарі та медсестри вміють виходжувати діток, володіють сучасними методиками лікування, завдяки чому за останні роки на Рівненщині вдалося зменшити показники малюкової смертності й захворюваності новонароджених. Це спільний здобуток і наших лікарів, і колег з обласного перинатального центру. Але для якісної роботи нам потрібно і сучасніше обладнання. Наше обладнання сьогодні — як правило, середнього класу, в розвинених державах таке вже не використовують. Та й того, що є, – бракує: приміром, у реанімації є вісім апаратів штучної вентиляції легенів, а якщо поступить дев'ята дитина, яка її потребуватиме, – вже виникає проблема... Тому дуже розраховуємо на те, що у найближчому майбутньому спільними зусиллями адміністрації нашої лікарні на чолі з головним лікарем Віталієм Бойком та за підтримки обласної влади, вдасться і цю проблему поступово вирішувати. Щоб у комфортних умовах кваліфіковані й турботливі лікарі на сучасному обладнанні виходжували маленьких майбутніх громадян України.






На правах реклами